0

З а Великден евакуираните моряци от кораба "Царевна" ще си бъдат по домовете. Това съобщи  Даниел Стефанов, корабен мениджър на компанията, която оперира плавателния съд.

Очаква се те да пристигнат у нас в началото на следващата седмица.

От самото начало планът за евакуация е в тясно сътрудничество с МВнР, премиера и президента, каза още Стефанов. Операцията по евакуацията им е била в ход повече от две седмици.

"Един от моряците не издържа психически и слезе от кораба по-рано сутринта, излагайки на риск и останалите. Той е успял да стигне до чек пойнта и там му казали да викне и другите", обясни Даниел Стефанов.

Той обаче беше категоричен, че евакуацията им продължава да се координира от българската държава, а не от Донецката народна република.

"Хората са добре, живи и здрави и продължава уточняването как най-бързо и на-безопасно да ги доведем до България. Ще ви уведомим, най-вероятно, непосредствено преди пристигането им.
Може би се е получило информационно затъмнение, но това изискват съображенията за сигурност. Докато не пристигнат в България, нищо не е приключило и да не забравяме, че има още 5 човека на борда", каза Стефанов

Той допълни, че пътят за евакуация на моряците се използва и в други казуси и затова е опасно не се осветява.

По-рано съпругите на моряците от кораба "Царевна" говориха пред журналисти във Варна. "Чухме се към обяд, оправяха им документите в полицията в Донецк, казаха, че са се евакуирали сами. Писнало им е да чакат, събрали са си куфарите 15 човека, слезли са от кораба, намерили са войниците от Донецката народна република, които владеят пристанището, и са помолили да бъдат евакуирани с тяхна помощ. Нямало е представители на военно разузнаване от българска страна, моряците не знаят оттук нататък кой ще ги поеме. Личните им телефони не са отнети. Не са били отвлечени и никой не се е качвал на кораба", заяви Севдалина Стоянова.

"Няколко члена на екипажа са слезли на собствена глава от кораба, войниците на Донецката народна република са им казали: "Знаем, че вашето правителство не ни харесва, но ние сме длъжни да ви помогнем, не можем да ви оставим тук, длъжни сме да ви съдействаме. Всичко са организирали те и първата им работа е била да снимат членовете на екипажа, за да можем ние - близките им, да видим, че са живи и здрави. До този момент мъжът ми не е споделил да са се свързали с българската държава. Казва, че постоянно са с охрана. Първо с войници от Донецката армия, след това с полицаи. Трябва да се направи вече някаква организация за прибиране. За момента нямат постоянна връзка, използваха интернета, който е в хотела", допълни Катерина Димова.

По думите ѝ са им дали хранителни продукти, днес са настанени в хотел, транспортът също е осигурен от Донецката армия.