0

Е вропа изживява поредната вълна от нови случаи на COVID-19, а редица страни съобщават за рекорден брой заразени от началото на пандемията.

Новият вариант на коронавируса Омикрон принуди държавите от съюза да се затворят и да затегнат мерките още преди празниците. На този фон България засега не предприема нови ограничения, макар родните експерти също да прогнозират наближаващи рекордни стойности на заболелите. Засега единствената промяна, анонсирана от здравните власти у нас, е намаляване срока на карантината. Както „Телеграф“ писа, очакванията са от следващата седмица болните с COVID-19 да остават принудително у дома за 10 вместо за 14 дни. Контактните на заразени пък ще се изолират само за седмица. Тази мярка беше приложена и в други страни, но под условия и в пакет от различни мерки срещу разпространението на вируса.

Общо шест страни от съюза намалиха карантината по примера на САЩ и Великобритания. В Ирландия, Испания и Португалия заразените ще остават у дома за 7 вместо за 10 дни. В Ирландия обаче това важи само за болни с поставена бустерна доза или за повторно заразени в срок от три месеца. В другите две страни пък правилото е за онези, които са с положителен тест за COVID, но без симптоми на заболяването. Във Франция на 7-дневна изолация ще бъдат поставяни само напълно имунизирани, като те ще имат възможност да я прекратят на петия ден, ако представят негативен тест. За неваксинираните срокът остава 10 дни с възможност за освобождаване на седмия. Чехия и Гърция пък намалиха карантината на едва 5 дни, както е в Щатите. Южната ни съседка обаче въведе т.нар. правило пет плюс пет, което значи, че на кратка изолация ще бъдат подлагани само заразени без симптоми или с леки симптоми. Освен това гръцките власти решиха, че няма да принуждават контактни на заболелите да остават у дома, ако са с поставена бустерна доза. Третата подсилваща ваксина изигра ключова роля и в Австрия и Италия. Държавите премахнаха изолацията за контактни с бустер, като италианските власти добавиха в списъка също преболедували и ваксинирани с втора доза преди не повече от 4 месеца.

Почти всички държави, съкратили срока на изолация, са въвели задължително носене на маска навсякъде след излизане от карантина. Очаква се Германия също да ореже срока. У нас обаче изисквания за липса на симптоми или наличие на имунизация не са предвидени, а по-кратката изолация ще важи за всички. Две са основните причини на фона на антирекордите от заразени държавите да съкращават карантината. Първата е, че според експертите от Американския център за превенция и контрол на заболяванията (CDC) при Омикрон човек е заразен 2-3 дни преди появата на симптоми и още толкова след това. Втората и по-водеща причина е, че новият вариант на коронавируса се разпространява изключително бързо и засяга огромен брой хора за кратко време, което поставя в риск икономиката на страните. Световната здравна организация описа решенията за съкращаване на периодите на изолация и карантина като част от деликатен баланс между контролирането на предаването на вируса и поддържането и функционирането на националните икономики.

В търсене на този баланс обаче, наред със съкращаване на карантината, страните затегнаха и вътрешните си мерки. Нидерландия върна през декември пълния национален локдаун. Това е страната, въвела най-строго ограничение срещу Омикрон. Италия пък въведе задължителна ваксинация за хората над 50 години. Същото се обсъжда и от здравните власти в Гърция. Португалия, Дания и Германия още преди Нова година затвориха нощните заведения и барове, а Ирландия им въведе вечерен час. Други държави предприеха стъпки, насочени срещу неваксинираните, а същевременно бяха стартирани програми за имунизиране на децата. Франция обяви в сряда ужасяващите 332 252 заразени за денонощие, с което постави антирекорд за цяла Европа. Същевременно болниците подготвиха драстични мерки в очакване на приток от пациенти. Мерките във Франция включват ограничаване броя на присъстващите на събития на закрито, забрана на концерти с правостояща публика и на консумацията на храна и напитки във всички кина, театри, спортни зали и средства за обществен транспорт. Освен това децата от 6 г. нагоре също трябва да носят маски в места на закрито. В Австрия пък увеличават глобите за неспазване на мерките от 3 февруари и въвеждат правото за временно затваряне на фирми, които нарушават ограниченията. От следващата седмица там ще се извършва и строг контрол на всички места, където е разрешен достъп само за ваксинирани или оздравели.

СЗО: Това е истинско цунами, започнахме годината с 9,5 милиона заразени

Световната здравна организация (СЗО) определи случващото се като истинско цунами. През последната седмица в света са регистрирани рекордните 9,5 милиона случая на COVID-19. „Миналата седмица беше отчетен най-големият брой случаи на COVID-19 досега в рамките на пандемията“, заяви генералният директор на СЗО Тедрос Аданом Гебрейесус, цитиран от Асошиейтед прес. В седмичния си доклад за пандемията здравната агенция на ООН съобщи, че седмичният брой на новите случаи възлиза на 9 520 488, а през последната седмица са регистрирани над 41 000 нови смъртни случая. „Омикрон не трябва да бъде категоризиран като лек. Както и предишните варианти, Омикрон води до хоспитализация на хора и убива хора - категоричен е шефът на СЗО. - Всъщност цунамито от случаи е толкова огромно и бързо, че претоварва здравните системи по целия свят“, каза още Гебрейесус. Според експертите от СЗО спекулациите, че Омикрон може да е последният вариант на епидемията, са малко вероятни.