0

Р усенският митрополит Наум изпрати писмо до всички свещеници в храмовете на епархията с указание по време на Светата литургия да се чете допълнителна молитва за мир. Разпореждането е във връзка с продължаващата война в Украйна и кръвопролитията между двата братски славянски народа. „Това е съвсем нормално. Молитвата е съставена от епископа на Ковасна и Харгита Андрей от Румънската православна църква и е преведена на български език“, поясни пред „Телеграф“ Русенският митрополит. 

Извор на живота

Текстът на молитвата за мир гласи: "Господи, Иисусе Христе, Боже наш, Който си изворът на живота и на мира на небето и земята, излей благодатта на Твоя мир в света, в семействата и в сърцата на всички хора и особено в сърцата на тези, които Те изповядваме и Ти се покланяме. Угаси неразбирателствата и войните между човеците, успокой нашата страна и целия свят, утеши наскърбените сърца. Подай Твоята помощ на онеправданите, избави ги от всяка беда и дарувай мира на Св. Дух в сърцата ни.
Смутени сме, защото не Те послушахме в Рая и не Те слушаме и не изпълняваме Твоята воля на земята. Обхванати сме от много житейски грижи, защото прекарваме дните на живота си без покаяние и без изправяне. Наскърбени сме, защото не извършихме обещанията, дадени при св. Кръщение и съвестта ни гризе поради изгубеното време. Помогни ни, Господи, да поставим добро начало чрез Твоя Св. Дух! Помогни ни, Спасителю благи, да пазим словото на Твоето Евангелие, защото Ти каза: „Мир ви оставям; Моя мир ви давам; Аз ви давам не тъй, както светът дава“ (Йоан 14:27).

Смирение

Помогни ни, Пресвяти Душе, да започнем нов живот молитвен, смирен, с въздържание, чистота и служение с любов на нашите ближни, за да достигнем до покой на чувствата и така желания, но труднодостижим мир на сърцето. Дарувай ни Твоя мир, който превишава целия ум, за да се радваме на живота, да не се оплакваме при страдание и да не се боим от смъртта. С Твоята всемогъща помощ да победим дяволските изкушения и да придобием от Тебе твърдостта на постоянството в доброто и добродетелта. Защото в сърцето, в което Ти, Господи, се покоиш, повече няма страх, нито безредие, но утехата на Св. Дух и безсмъртен живот, с който удостои всички нас. Защото Ти си изворът на мира, на разбирателството и на щедростите и на Тебе слава въздаваме, на Отца и Сина и Св. Дух, сега и винаги и во веки веков. Амин".

Пандемия

Разпореждания до клира за четенето на молитви за мир в черквите вече направиха и други митрополити - Ловчанският Гавриил, Пловдивският Николай и Варненският и Великопреславският Йоан. На практика новите прошения за обръщане на враждуващите страни към любов и братолюбие замениха досега четените молитви срещу пандемията от Ковид-19. 

Архимандрит Никанор: Подкрепям инициативата!

„Подкрепям инициативата на високопреосвещения Русенски митрополит Наум и останалите архиереи и умолявам всички да се включат в организираните от тях молебени за мир“. Това коментира пред „Телеграф“ архимандрит Никанор, игумен на Гигинския манастир „Св. Козма и Дамян“.  

"Блажени са миротворците, защото те ще се нарекат синове Божии" - с тези думи Христос се обръща към Своите последователи по време на знаменитата си Проповед на планината. Апостолите Си той също поздравява с "мир вам", а не с обичайното "здравейте". А в църковното богослужение Той е наречен "Цар на мира". От самото начало на своето съществуване Християнската църква проповядва мир, разбирателство, благоволение и обич между хората и между отделните народи. Всяко едно богослужение в нашите храмове започва с прошение за "мир по целия свят". Вярна на това свое призвание и Българската православна църква в тези трагични, тревожни и ужасни дни ни призовава да се съберем в храмовете и да измолим от Бог така дългоочаквания мир, който да сложи край на братоубийствената и позорна война между православните. Защото самият Христос казва: "Там, където си съберете двама или трима в Мое име, и Аз ще Съм между вас". А колко повече ще бъде Той с нас, когато изпълним храмовете и със съкрушено сърце се помолим за мир, прошка и възстановяване на взаимното разбирателство!“, призова архимандрит Никанор.