0

"Ние от парламентарната група на „Възраждане“ задаваме въпроса на госпожа Корнелия Нинова – кога ще подаде оставка и БСП ще напусне управляващата коалиция" заявяват от "Възраждане" в своя декларация.

"Явно е, че България оказва военна помощ на Украйна чрез участието си в Европейския механизъм за подкрепа на мира. Въпреки мнението на огромната част от българския народ. И това става с участието и съгласието на правителството. Затова призоваваме госпожа Корнелия Нинова да подаде оставка, както вече декларира, а БСП да напусне управляващата коалиция", изтъкват от "Възраждане".

Ето какво казват в декларацията си от партията:

От трибуната на това Народно събрание и в изявления по медиите БСП многократно заявяваха, че няма да допуснат България да окаже военна помощ на Украйна.

Госпожа Корнелия Нинова, вицепремиер и Министър на икономиката и индустрията, на 01.04.2022 година от трибуната на Народното събрание заяви: „Категорично и твърдо коалиционният партньор „БСП за България“ няма да позволи със средствата, които разполагаме – законни, парламентарни, на изпълнителната власт, няма да позволи България да бъде намесена във войната чрез доставка на оръжие, боеприпаси, стоки и технологии с двойна употреба.“.

През февруари и март 2022 г. Европейският съюз отпусна 1 млрд. евро по линия на Европейския механизъм за подкрепа на мира, които ще допринесат за укрепването на способностите и устойчивостта на украинските въоръжени сили и защитата на цивилното население срещу продължаващата военна агресия.

Чрез договорените мерки за помощ ще се финансира предоставянето на оборудване и спомагателни материали като лични предпазни средства, комплекти за първа помощ и гориво, както и военно оборудване и платформи за произвеждане на смъртоносна сила с отбранителни цели.

България е страна-членка на Европейския съюз. Тя участва и в Европейския механизъм за подкрепа на мира, като е дала през 2021 година 2 581 696 лева за заплащане на вноската към механизма. За тази година сумата е 3 330 000 лв.

Съгласно механизма, някои държави могат да се въздържат от участие в това финансиране. България участва в изпращането на военна помощ за Украйна, чрез европейския механизъм за подкрепа на мира. Въпреки възможността да се изрази и друга позиция и да не се участва в това решение, България не се е въздържала. Както посочи и преди ден Жозеп Борел – върховният представител по външна политика и сигурност в ЕС, България участва във въоръжаването на украинската армия.

Всякакви декларации и твърдения в обратния смисъл се обезсмислят от твърденията на европейските институции и техните представители. Факт е, че е одобрена военна помощ за Украйна, като България участва в това въоръжаване и косвено спомага за продължаването на военните действия.

Ето защо, ние от парламентарната група на „Възраждане“ задаваме въпроса на госпожа Корнелия Нинова – кога ще подаде оставка и БСП ще напусне управляващата коалиция? България по никакъв начин не е заявила, че не иска да участва във военната помощ, която Европейският съюз оказва на Украйна. Не се разследва по какъв начин в Украйна има ли българско оръжие, каквито сведения нееднократно излязоха по медиите.

Макар и да разбираме, че всяка партия в управляващата коалиция може да има становище, различно от общото, от началото на това Народно събрание се доказа, че в името на властта всякакви безпринципни договорки влизат в сила, а мнението на българския народ, на избирателите, не се взема предвид при разпределянето на властта.

Явно е, че България оказва военна помощ на Украйна чрез участието си в Европейския механизъм за подкрепа на мира. Въпреки мнението на огромната част от българския народ. И това става с участието и съгласието на правителството. Затова призоваваме госпожа Корнелия Нинова да подаде оставка, както вече декларира, а БСП да напусне управляващата коалиция.