М ислим за възможен механизъм стопаните на евтанизираните свине да бъдат обезщетени. Това коментира в кулоарите на НС земеделският министър  Десислава Танева,а поводът е  африканската чума по свинете в Плевенско.

Мислим за възможен механизъм стопаните на евтанизираните свине да бъдат обезщетени. Това коментира в кулоарите на НС земеделският министър  Десислава Танева,а поводът е  африканската чума по свинете в Плевенско.

Тя поясни, че във вторник ще има среща в ДФЗ и там темата ще бъде обсъдена. По думите й до момента евтанизираните животни са 36 домашни от тип "заден двор" и добави, че те не са регистрирани, което означава, че не са спазвани мерки за биосигурност. "Хората, които имат домашни свине в тип заден двор ясно да разберат отговорността, която се носи, особено във високорисковите зони", допълни Танева. Тя напомни, че в България има над 600 000 свине и добре развито индустриално свиневъдство. "Не бива по никакъв начин да допускаме съвсем прагматично подобен риск и подобно заболяване, защото това ще се отрази в крайна сметка и на българския консуматор. В момента ние консумираме значителна част от свинското месо, собствено производство", каза още министърът.

Тя поясни, че заразата може да се разпространи дори чрез едно разхождане в гората за гъби, билки или лов и да се разпространи чрез обувките. Именно заради това, за да опазим страната си от епидемията на африканска чума трябва да бъдем изключително стриктни, изпълнявайки превенционни мерки. „Африканската чума по свинете е едно много опасно заболяване, много бързо и лесно разпространяващо се дори и по механичен начин. Лечение за него няма. Ваксина няма. Икономическите загуби са огромни. Единственото положително е, че няма риск и опасност за здравето на хората като такива, но те са преносители на този вирус“, допълни Танева. Тя поясни, че в съседна Румъния има над 1100 огнища и са изклани на 250 000 свине.

В понеделник пък е поканила на среща във ведомството областните управители в Северна България, БАБХ, директорите на горските предприятия по темата.