0

П овдигнаха обвинение на кмета на Варна Иван Портних от Окръжната прокуратура в града. Делото се води от Националната следствена служба под надзора на Окръжната прокуратура във Варна. За това потвърди и депутатът от БСП Борислав Гуцанов. Именно той е подал и сигнала срещу Портних. 

Сигналът е предаден в Европейската прокуратура преди 1 година. Той е за тръба, която излива мръсна вода и фекалии във Варненското езеро. Още тогава народният председател е искал да узнае как е извършена обществената поръчка за ремонта на тази тръба, кой и как я е направил и дали е изпълнена правилно, какъв е ефектът за Варна и за туристическия сезон. 

По думите на Гуцанов е трябвало да се смени властта, за да се повдигне обвинение на кмета на Варна. “Обществените поръчки от ГЕРБ и в страната, и в общините бяха абсолютно непрозрачни”, допълни депутатът. Обясни, че като варненец се надява да се сложи точка на “подобни безобразия”. 

Според него тази тръба е станала нарицателно за тези “безобразни обществени поръчки и нарушения, на които всички бяхме свидетели”. 

По думите на социалиста злоупотребите в морската столица не са 1, 2 или 3, а много повече. Заяви, че ремонта на Двореца на културата и спорта е бил около 7 млн. лв. и накрая е завършил с цена около 15-17 млн. лв. Пробивът на бул. "Левски" пък е стигнал до рекордните 50 млн. лв. на километър. 

Ремонтът на тръбата с фекалии пък е струвал около 1 млн. лв., а самото ѝ изграждане е с европейски пари. Точно заради това Гуцанов е сигнализирал именно Европейската прокуратура.