0

З а нов вид измама предупреди в понеделник министърът на електронното управление Божидар Божанов във Фейсбук.

„Министърът ме праща“ е стандартен интригантски подход и вероятно се случва постоянно, но използвам началото на мандата си, за да отбележа, че ако „пращам“ някого, ще е недвусмислено – ще бъде в списъка на съветниците и експертите ми, които ще обявим на сайта на министерството, когато създадем такова след месец“, написа той.

Министър Божанов разказа, че в последната седмица чул от няколко места за хора, които твърдят, че „аз ги изпращам или че са ми близки“. „Дори не бях чувал за тези хора, камо ли да ги изпращам“, пише още министърът на електронното управление. И добавя, че в „мътната политическа среда от последните десетилетия може би е било съвсем очаквано министър да изпраща странни лица, които да му уреждат кадровите въпроси, поръчките и схемите“. Но новото правителство не работело по този начин.

„И съответно като се появи някой, дето го „праща министърът“, човек си казва: „Е, нищо ново под слънцето“. Ако някой някъде „изгрее“ от мое име и не е част от политическия ми кабинет, и вместо за реформи иска да говори за назначения или уреждане на поръчки, ми сигнализирайте веднага“, помоли той последователите си в социалната мрежа.

Новото Министерство на електронното управление ще започне своята работа най-рано през февруари. То се базира на състава на Държавна агенция „Електронно управление“ и на една дирекция от предишното Министерство на транспорта. Вече тече 14-дневната процедура по обществено обсъждане на промените.

От краткосрочните мерки, с които ще се заеме новото ведомство, на първо място е електронната идентификация. „За съжаление в момента тя е „забила“ заради обществените поръчки“, обясни преди време Божанов. Неговата идея е да се направи една система за електронна идентификация чрез мобилни телефони, така че да не се разчита само на личните карти.

А сред дългосрочните планове на Божанов е отпадането на административните тежести. За да имаме електронно управление, на практика всяка услуга трябва да се основава на национална база данни, а регистрите да се надграждат в услуга на гражданите и бизнеса. Само така щели да отпаднат и измамите в стил „министърът ме праща“.