0

О бразователният министър Николай Денков настоя колегата му от министерството на здравеопазването Стойчо Кацаров да промени своята заповед и големите ученици - от 5. клас нагоре, да се върнат в класните стаи още следващата седмица. 

„Връщането на всички деца в клас очевидно не може да се случи с двуразовото тестване заради бавното пристигане на тестовете. Получаваме около 2-3 пъти по-малко, което стига само за малките класове. Трябва да се промени заповедта, за да се върнат в училище всички ученици. Надявам се днес заповедта да бъде променена. По закон работа на Министерство на здравеопазването е да взема тези решения. От понеделник или най-късно от вторник всички ученици трябва да бъдат обратно в клас. Искаме с наличните тестове, които има, да осигурим връщането на всички ученици в клас“, каза Денков, пред bTV. Вчера пък министъра на здравеопазването Стойчо Кацаров призна, че няма нужния брой тестове и заяви, че не е задължение на министерството да осигурява тестове за учениците. 

Николай Денков призна, че се е предоверил на МЗ при взимането на решение за преминаване към онлайн обучение, защото му било казано, че тестове ще бъдат осигурени. А такива продължава да има само за малките ученици. Министърът заяви, че е задължително представител на МОН да участва в експертните съвети в здравното министерство, където се обсъждат мерките, които ще бъдат предприети в борбата с коронавируса. Ресорният министър обясни, че се е почувствал като в капан от една страна, е имало заповед за тестване на учениците, а от друга  липса на такива. 

„Искаме с наличните тестове да осигурим връщането на всички ученици. Това означава тестовете, които се правят в момента или да се разредят – да се правят един път в седмицата, или да отпаднат изцяло, така че да има за тъмночервената зона“, посочи образователният министър.  Денков заяви, че за големите ученици не е проблем да се тестват с обикновени, а не с щадящи. Точният брой на необходимите тестове обаче остава неясен заради съгласието на родителите. Той посочи, че не трябва да се намалява учебният материал заради онлайн обучението, а трябва да се осигури допълнително време за децата, които по-трудно се справят. 

На въпрос защо децата могат да отидат на ресторант или в мол, но не и в училище, Денков заяви, че това трябва да се попитат здравните власти. В момента, в който взеха това решение, ние бяхме в епидемичен взрив. Разбирам тяхното желание да блокират епидемията, но не разбирам защо в последните 10 дни аз се почувствах самичък в опита да се върнат обратно децата", каза Денков. По думите му няма чуваемост, че връщането в клас трябва да стане бързо.