0

Р одна лаборатория съобщи за първи регистрирани случаи на новия вариант на вируса Омикрон и у нас. “В петък имахме една положителна проба, вчера имахме пет положителни проби Омикрон. Очаквам, че до януари те ще станат повече”, обясни собственикът на голяма верига лаборатории Недялко Калъчев, пред Nova. За сега няма официално потвърждение на тези данни от здравните власти в страната. Директорът на НЦЗПБ каза пред Nova news, че категорично потвърждение дали Омикрон е у над ще има след Нова година. По думите й има съмнения за новия вариант на вируса от много лаборатории и болници. До момента не сме доказали нищо. С проба от пср имаме съмнения, потвърждаването става със секвениране. С тестовете се доказва мутация, която обаче се среща и при Делта варианта, и при Омикрон. Именно това е причината да се дават такива резултати с пср тестове”, обясни тя.

Световната здравна организация (СЗО) вече предупреди, че в Европа се задава "нова буря" заради разпространението на варианта Омикрон.  След като бе изолиран преди по-малко от четири седмици, вариантът вече е открит в поне 38 от 53-те европейски членки на СЗО, каза във Виена регионалният директор на организацията Ханс Клуге. По думите му много от въпросите относно Омикрон още нямат отговор, но вече е ясно, че той става преобладаващ в някои държави като Дания, Португалия и Великобритания, където броят на заразените с него се удвоява за ден и половина - три дни. Според Клуге това са "невиждани досега нива на предаване". Експертът предрече, че до няколко дни новият вариант ще стане преобладаващ в още държави от региона, което може да доведе до ръст на хоспитализациите и голямо напрежение в здравните системи и други критични услуги.

В България здравният държавен инспектор доц. Ангел Кунчев заяви пред Nova, че страната ни не е подготвена да поемe вълната от новия вариант на корнавируса. „Противоречиви са данните, които получаваме. Всеки ден започва с преглед на ситуацията във Великобритания, Нидерландия и други страни. На среща преди дни експерти описаха ситуацията така – „В момента не сме във вълна, в момента сме в цунами”. Нарастването в Западна Европа е изключително рязко,  броят на засегнатите от вируса е много голям, но тежестта не е толкова голяма. Колкото сме по-подготвени, толкова по-леко ще мине при нас вълната. Проблемът е, че ние не сме”, смята доц. Кунчев. Той посочи, че в посочените от него държави вълната преминава по-леко заради високия брой ваксинирани.

„Вирусът търси начин да заобиколи имунитета ни, вероятно ще се появяват нови щамове. Това е война. Ние имаме няколко основни оръжия – дезинфекция, мерки, най-вече ваксината, а вирусът ще вади нови варианти. Ако нещата протекат като при Великобритания, възможно е болниците отново да се препълнят”, прогнозира здравният инспектор, без да посочва точна дата за разпространението на Омикрон в България.