„Зелен здравословен коридор“ ще пресече столичния квартал „Надежда“. Това предвижда проектът по програма URBiNAT– URBan-Innovative-NATure, в който София е един от трите водещи градове заедно с Порто в Португалия и Нант във Франция.

„Зелен здравословен коридор“ ще пресече столичния квартал „Надежда“. Това предвижда проектът по програма URBiNAT– URBan-Innovative-NATure, в който София е един от трите водещи градове заедно с Порто в Португалия и Нант във Франция.

Финансирането от 1,2 млн. лева е по програма „Хоризонт 2020“ на Европейския съюз. Проектът беше представен днес в Столичната община.

Коридорът представлява пешеходно трасе, което свързва Северния парк с надлез „Надежда“. Той ще свърже и обедини в една система множеството малки градини по протежението му. Така за хората от квартала тип „работническа спалня“ коридорът ще се превърне в зелена просека, в която ще могат да се разходят, спортуват и почиват, а териториите на север от Северната скоростна тангента ще получат кътче природа в урбанизираното пространство.

Идеята на „Зеления здравословен коридор“ е също да се използват и четирите малки местни находища на минерална вода, които се намират в района. Едно от тях се намира в двора на 15-о СОУ „Адам Мицкевич“ в „Надежда“. Там предстои да се изгради минерален басейн, който ще се ползва от учениците в школото. Обмисля се и начин в бъдеще да се използва горещата вода от извора за отопление на училището обясниха от районната администрация в „Надежда“.

Проектът предвижда и развитие на цялостна мрежа от свързани велоалеи, които ще достигат до пътните изходи в района. Те ще бъдат осветени, както и целият коридор. Ще се изгради и съпътстващата социална и спортна инфраструктура като детски и спортни площадки, предвижда се и връзка със стадион „Локомотив“.

Градовете - участници в проекта, сред които е и София, чрез район „Надежда“ ще изпълняват мерки за пилотно прилагане на иновативни природосъобразни решения в четири области - E – енергия; W - вода ; Green – зеленина/природа; Food/Nature – храна/природа. УАСГ в София е академичният партньор на Столична община със собствен бюджет по проекта. Срокът за изпълнение е до 2023 г.

„Идеята на "Зеления коридор" е свързването на Северен парк с минералната вода на територията на район "Надежда" и подобряване на пешеходните връзки и велосипедното придвижване. Решения за града, базирани на природата - водещата идея на проект URBiNAT, е в основата и на политиките за Зелен град и Град за хората, по които управлението на града ни работим“, коментира Лорита Радева, председател на екокомисията в Столичния общински съвет.