0

С ъседи са предотвратили пълното изпепеляване на дома на Юнал Чолаков в Търговище.

Ако не е била решителната им намеса, не само целият имот щял да стане на пепел, но и жертвите е можело да бъдат повече. Това призна пред "Телеграф" самият Юнал Чолаков, който оцеля при инцидента в понеделник заедно с майка си. В обхванатата от пламъци сграда обаче загина 89-годишният майстор кожар, известен в Търговище с прякора си Чолака, баща на Юнал.

Началото

Пожарът лумнал преди 10 часа в понеделник. Юнал и родителите му живеят в къща с лицева фасада, дълга 28 метра. В единия край Чолака още не бил станал от леглото, а съвсем на другия синът му напалил камината, а майка му приготвяла закуска. Заради разстоянието Чолакови първо не разбрали, че нещо гори. "Добре, че е комшията, Красимир Христов, с когото от деца сме расли заедно, прибирал се, та видял", пресъздава миговете от понеделник Юнал. В онзи момент не се замислил за нищо. "Дори за номера на пожарната, спешния номер, за него не се сетих. Хвърлих се към стаята, където беше баща ми, всичко гореше, имахме много струпани дърва, екобрикети, запалими материали. Викат ми "Недей", но аз хукнах, счупих прозореца, отвътре лумна, изгори ми косата и веждите. Мама тръгна и тя да влиза. Добре, че пожарникарите, които вече бяха дошли, без да я питат, я грабнали на ръце и направо я изнесли на улицата. Извикали линейка, а тя не иска да влезе вътре, иска да спасява баща ми, наложило се да й сложат инжекции да се успокои."

Трагедия

Едва в понеделник вечерта казали на Айше Чолакова истината за трагедията. Първоначално се опитвали да я залъгват, че мъжът й е в болница с обгаряния. "Тя обаче не е глупав човек, 42 години е била учителка, разбрала е какво се е случило. Ако искате, вярвайте, сега ми е неудобно да се видя с нея и да я погледна в очите. Тежко е" - разказва синът.


Семейството е добре известно в Търговище и все за добро. Айше още по соца била и дружинна ръководителка, 18 години даскалувала в с. Вардун, други 18 натрупала стаж в с. Руец. Чолака пък бил майстор на кожените изделия и виден помагач на местния тим "Светкавица". Правел и поправял топки, тепихи, обувки. "Голям майстор беше, сложиш си босия крак, взема мярка и ти шие обувката да ти лепне на крака" - разказва още синът му.

Разследване

Във вторник сутринта в имота беше областният управител на Търговище Станимир Парашкевов, който коментирал възможността да се предостави на семейството контейнер и еднократна помощ от "Социално подпомагане". За разлика от повечето подобни инциденти в този случай Юнал Чолаков е имал застраховка на къщата. Мъжът обаче се съмнява дали застрахователите ще възстановят поне част от щетите му. Освен за своята къща, трябва да мисли и за комшиите, от пожара са изгорели плевня на два етажа и част от имота на съседите. Окръжната прокуратура е образувала досъдебно производство за изясняване на обстоятелствата около пожара. Подсилена елинсталация е довела до пожара, сочи първата версия на експертите от пожарната.