0

Н овият председател на 47-ото народно събрание Никола Минчев е свързан с брациговското село Равногор, след като от постове в социалната мрежа се разбра, че съпругата му Силвия по майчина линия е свързана с родопското село с най-чист въздух на Балканите.

Във фейсбук групата “Равногорски диалект“ местни хора споделят, че

тъщата на 34-годишния юрист се казва Нина Златанова

по баща и родителите й Георги и Софка живеят в селото. Веднага в групата заваляха предложения към парламентарния шеф - да им съдейства да се ремонтира пътят към високопланинското селце, което е любимо за излет с прочутите Бекови скали. От тях се открива прекрасна гледка към язовир “Въча“ и мнозина туристи предпочитат да си правят снимки за спомен от природната забележителност.

Равногор се слави с известните си обитатели, като режисьора Стефан Командарев и бившия шеф на ГДБОП ген. Кирил Радев.

Още един нов политик е свързан с Равногор - това е депутатът от „Възраждане“ Стоян Таслаков

който също си е взел за жена момиче от рода Тиневи в китното село. По информация на равногорци двете жени били роднини и така лобито на родопското село в Народното събрание става двойно. Таслаков е също на 34 години и е родом от град Стамболийски, но семейството му има корени от пазарджишкото село Црънча. Съпругата му Пепа и Силвия Минчева били братовчедки, разказват местните хора.

Никола Минчев е адвокат по професия. Той е бил водач на листата на формацията в Перник. Роден е на 13 септември 1987 г. Завършил е 91-ва немска езикова гимназия "Проф. Константин Гълъбов" в София, след което придобива магистърска степен по право от Софийския университет "Св. Климент Охридски". Говори английски и немски език. Обича спорта. Адвокатската му кариера започва в кантората "Джингов, Гугински, Кючюков и Величков". Най-голямата му страст е процесуалното представителство, като е защитавал правата на клиенти пред Арбитражния съд на Международната търговска камара. Участвал е в конференции и е водил лекция пред Energy Law Group (европейска мрежа от адвокати в областта на енергийното право). Опитът му включва още банкова регулация и капиталови пазари, както и обществени поръчки.

Вярва, че с добри закони може да бъде постигнат добър ред

така че да не се налага младите хора да избират между щастието в България и добрата реализация в чужбина, пише в интернет страницата на "Продължаваме промяната". "Заедно с всички колеги ще работим за разумна и конструктивна дискусия, по същество, без процедурни хватки, без да превръщаме Народното събрание в място на скандали", заяви на брифинг пред журналисти в парламента Никола Минчев, след като бе избран за председател на 47-ото народно събрание. Той бе излъчен от първата политическа сила "Продължаваме промяната". Според Минчев най-важно е да се спазва правилникът. По думите му вече се работи за новия правилник. Минчев не коментира конкретни промени. "За мен е чест и отговорност да бъда председател на 47-ото народно събрание. Влизам в парламента с уважение към институцията", каза още Минчев.

Таслаков прави БГ училище на Острова

Стоян Таслаков също впечатлява с богата биография - завършил е магистърска степен по управление на проекти, финансирани от структурните фондове на Европейския съюз във ВСУ „Черноризец Храбър“. Завършвайки с отличен успех, е награден със стипендия от университета за стаж в европейските институции в Брюксел. Там взима участие в няколко семинара в Европейския парламент, Комитета на регионите и Европейската комисия, където се запознава с работата на съответните институции. След завършване на средното си образование (2006 г.) работи в няколко от най-големите промишлени предприятия в региона на Пловдив – завода за целулоза „Монди“, гр. Стамболийски, и „Готмар“, гр. Съединение. През 2012 година започва работа като управител на главен склад в известна мебелна компания. През 2017 регистрира собствена фирма – „Таслакорп ЛТД“, занимаваща се с пасивна противопожарна защита, и продължава да работи като подизпълнител. Фирмата функционира успешно досега.

През 2016 г. решава, че е време да се сдобие с международен опит, и заминава за Великобритания

Приема работа за най-голямата строителна компания в Обединеното кралство и шеста по големина в света. През 2019 г. става един от инициаторите на „Възраждане Лондон“, член е на „Мрежата за изборни доброволци в Обединеното кралство“, която помага на българската общност и посолството за организацията и провеждането на избори. В същия период Стоян Таслаков инициира родителски комитет за създаване на Първо българско училище „Св.св. Кирил и Методий“ в Ковънтри, Великобритания. В началото се записват 20 българчета, които изучават четмо и писмо на родния си език, както и история и традиции на България. Училището съществува вече пета година, като броят на българчетата се е удвоил. През 2020 г. се включва в учредяването на структура на „Възраждане“ в община Стамболийски.