0

З накови депутати от парламентарния живот през последните години не влизат в 47- мото народно събрание, стана ясно след обявяване на окончателните резултати. Сред тях са председателката на 44-ото НС Цвета Караянчева, която за втори пореден път не успя да пробие в Кърджали. Предшественикът й Димитър Главчев от ГЕРБ също няма да е депутат. Няма да стане депутат и Георг Георгиев – водачът на младежката организация на ГЕРБ и бивш зам.-министър на външните работи в кабинета „Борисов 3”.

Социалистите също остават без ключови кадри на депутатските места. Това са Тодор Байчев, Стоян Мирчев и Димитър Данчев. „Демократична България“ оставят без съпредседателят на Зелено движение Борислав Сандов. Не влиза и Стефан Тафров, водач в Русе. Депутати няма да са Найден Зеленогорски и Велизар Шаламанов. Не успяват да влязат и юристката Надежда Йорданова и д-р Александър Симидчиев.

Доайенът на 45-ия и 46-ия парламент Мика Зайкова от „Има такъв народ“ също няма да бъде депутат в следващия. 79-годишната икономистка е водач на листата на ИТН в Смолян, но мандатите там са само 4, а депутати от района ще са от ГЕРБ, ДПС, „Продължаваме промяната“ и БСП.