0

Н елеп инцидент преобърна живота на младата фотографка от София Петя Георгиева. Тя пристига в Кюстендилско заедно със сестра й Калина Георгиева, а поводът да си закупят къща на село, в която да прекарват уикендите и в същото време на упражняват хобито и професията си – фотография. „На 18 март Петя беше нападната от голямо куче порода Алабай, нараняванията бяха много тежки и единственото решение е реконструкция на част от лицето. В България беше извършено лечение, носът ѝ беше пришит обратно с надеждата нещо да се захване, нещо да остане. Ние сме изключително благодарни, защото екипът по лицево челюстна хирургия в „Пирогов“ се грижи прекрасно. Професор Янев даде всичко от себе си и ние се чувствахме много спокойни в България наистина“, разказва Калина Георгиева, сестра на пострадалата Петя.

Ходене по мъките

Ходенето на мъките за семейството не спира от средата на март. След инцидента Петя е в изключително тежко физическо и психическо състояние. Първа помощ й оказват медиците в Кюстендил, а след това е транспортирана в София. Тежката травма е в областта на носа й изисква функционално, естетично и психосоциално лечение в чужбина.

Благодарение на професионализма и топлото човешко отношение на доц. Янев, д-р Фичеров и цялото отделение по Лицево-челюстна хирургия, УМБАЛСМ „Н. И. Пирогов“, Петя е в добро общо състояние. На този етап е направена процедура PRP, процедура с плазма, а Петя вече е провела терапия в кислородна барокамера, която да помогне на тъканите да се захранят и некрозата да бъде минимизирана. Най-доброто решение за Петя е да бъде предприето спешно пътуване до Израел, където едни от най-добрите специалисти по лицево-челюстна хирургия и пластични реконструкции да извършат необходимите операции и процедури по възстановяване на лицето ѝ. В момента младата фотографка провежда консултации с д-р Ронит Янко, Болница „Ихилов“, Тел Авив (Tel Aviv Sourasky Medical Center – Ichilov), която проследява състоянието ѝ. За съжаление то се влошава и прогнозите за съхраняване на тъканите не са обнадеждаващи, което налага спешно оперативно лечение с присадки от челото, бузите и ушите. Нужно е да бъдат извършени няколко операции на приблизителна стойност от 95000$, обясни сестрата на Петя – Калина.

Непосилните средства

„Към момента имаме към 50 000 лв., нужни са над 200 000. Липсват около 150 000. Всичко ще стане ясно днес, понеделник, след първата операция, когато видя точно какво ще трябва да се прави“, обяснява Калина.

Семейството на момичето още не може да преживее шока от случилото се, а самата Петя се нуждае и от психологическа помощ. „Сестра ми е много чувствителна. Лекарите казват, че ще има нещо като нос, но няма да, както преди. Притеснявам се как ще продължи живота си занапред след този ужас, който преживяхме. Надявам се с общи усилия да се справим, да направим всичко необходимо за сестра ми, за да може да продължи живота си, да не се срамува да излезе на улицата и да е щастлива“, обяснява през сълзи на очи Калина.

За Петя

Сестрата на Петя разказва, че тя е изящна млада дама, творческа личност и човек на емпатията. Завършва специалност „Инженерен дизайн“ в ЛТУ, а страстта ѝ към дизайна и красивото се реализира в ръчната изработка на бижута. Петя има фин усет към детайла, а фотографията за нея е вдъхновение и начин да изрази най-дълбоките си чувства. Тя мечтае да служи на хората с таланта си и да се чувства пълноценна. Петя е винаги готова да помогне и присъствието ѝ да бъде форма на подкрепа, от каквото се нуждае и самата тя в този момент, разказва още Калина Георгиева.

Всеки, който иска да помогне на Петя, може да го направи на следната банкова сметка:

BG39FINV91501003698194
swift FINVBGSF
Kalina Georgieva,
adress: Bul. Dragan Tsankov 37, Sofia