0

П одземен паркинг с капацитет за 420 автомобила ще бъде изграден под терена, където е автокъща „Капитолия“ в Борисовата градина. Това стана ясно по време на представяне и обществено обсъждане на Подробен устройствен план на Борисовата градина.

С тях общата бройка на местата за паркиране около парка ще стане 1129. 

За всички входове на парка е предвидено поставянето на съоръжения, които да регулират влизането на автомобили. В проекта се предвижда подобряване на свързаността на парка с околните територии чрез изграждане на екодукти през бул. "Драган Цанков" и алея "Яворов", велосипедна мрежа, безопасен и удобен пешеходен достъп и свързаност с градския транспорт.

С преработения проект на ПУП отпадат предложенията за изграждане на нови сгради, каквито бяха Музеят за зелената памет на София, Климатичното училище, ресторант "Тенекиите" и е намалено застрояването в терена на гара "Пионер", където ще се оформи зона за спортове и детски комплекс с площадки за игра за различни възрастови групи.

Запазват се максимално традиционните спортни и рекреационни съоръжения Конната база, комплексът "Спортна София", предвижда се възстановяване на атракцион "Кривите огледала" и Водния канал.

Проектът предвижда своя автентичен вид да върнат трите дансинга, Софийският тенис клуб, бюфетът бирария на острова в езерото Ариана в стил австро-германски барок, стадион "Юнак".

За Националния стадион "Васил Левски", стадион "Българска армия" и къпалнята "Мария Луиза" планът разрешава основен ремонт и модернизация на съоръженията, като всички намеси могат да се осъществят само в рамките на сегашните параметри.