0

Б ългарка, живееща в САЩ, издаде албум с над 300 шевици. В продължение на седем години родената в Русе Здравка Димитрова издирва в старите ракли на селските домове традиционни престилки, женски и мъжки ризи.

Така тя попада на истински съкровища, които впечатляват с майсторството и символиката си. Здравка живее в Щатите от 1990 г., но непрекъснато се връща към корените си. „Вярвам, че шевицата е молитва, благослов, желание за продължаване на рода, за дълголетие, щастие, късмет, самоирония дори”, споделя българката.

Изложба

Здравка е убедена, че везмото има място и в съвременния ни живот. След като събира шевиците, тя им вдъхва втори живот, като ги извезва наново, а в началото на книгата си публикува „азбука“ от 20 различни бода, така че всеки читател да може да разкодира правилно всеки елемент. Луксозният албум „Български шевици от Русенския регион“ е двуезично издание – на български и на английски език. Книгата с близо 400 страници отскоро вече е на родния пазар. Официалното представяне ще бъде на 11 май от 18,00 часа в зала „Европа“ на Доходното здание. Там може да се види и изложба от над 70 лично извезани от Димитрова шевици. Здравка Димитрова ще дари всички свои авторски приходи на Националното училище по изкуствата „Проф. Веселин Стоянов“ в Русе.