0

А паши ни жилят с близо 50 кражби на денонощие. От около месец се наблюдава абсолютен бум на този вид посегателство, и то в цялата страна. Най-много случаи обаче стават в крайните квартали на София, както и в пограничните градове, обясниха от Главна дирекция Национална полиция пред „Телеграф“.

Оттам заявиха, че по-малко от половината потърпевши подават сигнали, тъй като стойността на откраднатото често е под 500 лв. и на хората не им се занимавало да висят по РПУ-та и да пишат обяснения. В същото време криминалистите отчитат и възраждане на банди с алпинистки способности, като тази, която обра шеметната сума от 350 000 лв. от механа в Банско.

Разбиване

„Случаите започнаха да пълзят нагоре от около месец. Забелязваме все по-често, че се атакуват вече не само лесно достижимите партерни етажи, но и по-горни. Кражбите стават с шперц, и то докато хората са на работа. Както и през пандемията, извършителите са с шапки и маски и трудно може да се видят лицата им. Търсят най-вече пари и накити. Има спорадични случаи, в които изчезват лаптопи, таблети, но твърде рядко. След това всичко откриваме в заложни къщи“, обясниха разследващи. По думите им извършителите най-често са рецидивисти, осъждани по няколко пъти за кражби, грабежи, обсебване. Тези хора се водят трайно безработни и в момента са се активизирали да нападат жилищата на хората. Тенденцията в София е да се тарашат най-вече апартаменти в по-обикновени блокове в крайни квартали като „Обеля“, „Надежда“. Има вече и няколко случая на кражби от лъскави къщи в Бояна и Княжево, но там се работело по предварителна заявка, както се наричат тези удари на улицата.

Апаши влизат в богати къщи чрез разбиване на дограмата на втория етаж. Снимка: iStock

 Апаши влизат в богати къщи чрез разбиване на дограмата на втория етаж. Снимка: iStock

Заявката

„Няколко групи от тези, които вие наричате алпинисти, са се събрали отново, но в различна конфигурация. Начинът им на действие е да правят наблюдение на дадена къща поне месец, да проучат навиците на собствениците и едва когато не са си вкъщи, да влизат. Обикновено го правят бързо, в 99% от случаите през дограма на втория или третия етаж, която се взломява за секунди. Вътре се търси нещо конкретно - най-често сейф или касета. „На този вид крадци им е ясно, че има видеонаблюдение в къщата. Те действат бързо, взимат каквото е определено и тръгват. Имаме случай, в който не са пипнали ценностите на жена, но са отмъкнали огромна сума пари от сейф зад картина“, обясниха столични криминалисти.

По същият начин алпинисти нахлули и в механа „Воденицата“ в Банско и отмъкнали пари от касета в стената, докато на първия етаж се вихрел голям купон за 8 март.

Оказиони

Апашите, които влизат в домовете на хората, се движат по двойки. Ако проучват нещо, то е само за ден, засекли криминалистите. Слагали си някакъв знак на външната врата, за да видят дали домакинът не е у дома. Правели се от известно време на майстори на климатици. „В „Обеля“ и „Надежда“ хората са изпищели буквално от мними майстори на климатици, които се представят пред съседи, че сменят филтрите. Трябва много да се внимава и да се алармира, ако непознати и съмнителни лица влизат във входа“, допълниха полицаи. Обикновено единият от т.нар. майстори седял пред вратата, докато другият тършувал.

В по-малките градове като Лом, Монтана, Враца, Нови Искър пък десетки къщи са обрани, като там вече кражбите се случвали по съвсем друг начин. „Влиза се с разбиване. Прибират се предмети, които после се продават по пазари и битаци. Ако има нещо по-ценно, отива в заложни къщи“, обясниха криминалисти.

Полицаи хващат крадци, ако бързо се подаде сигналът.Снимка: Телеграф

 Полицаи хващат крадци, ако бързо се подаде сигналът.Снимка: Телеграф

След истерията с горивото: Пробиват резервоари,за да точат бензина

Читатели алармираха пред „Телеграф“, че от няколко дни основно в кварталите „Надежда“ и „Обеля“ масово са започнали да пробиват резервоари на коли, за да откраднат горивото. Вече има десетина случая. Апашите правели набега през нощта, използвали най-обикновен нож. Потърпевшите не са подавали жалби във 2 РПУ засега. Повечето от тях признават, че са им обирали вещи и части от автомобилите и след това разследването не е стигало до извършителите.

Апаши влизат в богати къщи чрез разбиване на дограмата на втория етаж. Снимка: iStock

 Апаши влизат в богати къщи чрез разбиване на дограмата на втория етаж. Снимка: iStock