0

Ц ената на билета за градския транспорт в София няма да се променя и ще остане 1,60 лева. Това заяви пред БНТ кметът на столицата Йорданка Фандъкова.

Тя сподели, че Столичната община е получила финансова подкрепа от държавата за транспорта при гласуването на актуализацията на бюджета.

„Огромният ръст в цените на горивата и електрическата енергия доведоха до нарастване на сметките на градския транспорт между 200-300%“, каза тя.

Фандъкова даде няколко примера за нарастването на сметките.

„Сметките за електричество на електротранспорта за първите три месеца на тази година в сравнение със същия период на миналата година, са нараснали с 230% - 9.3 млн. лв. срещу 2.8 млн. лв. Подобна е ситуацията и с метрото – 9 млн. лв. за първото тримесечие за тази година срещу 2 млн. и 700 хил. лв. миналата година. При газа е още по-драматично – нарастването е 330%“, посочи тя.

Кметът на София поясни, че е имала среща с транспортния министър, на която е постигната договорка за сформиране на работна група, която да види всички данни. Експертите от ведомството и тези на общината са излезли с ясна позиция, че е необходима субсидия за градския транспорт по регламента на Европейския съюз.

Фандъкова допълни още, че ще има възможност пътникът да се прекачи на друго превозно средство в рамките на половин час, ако си е купил билет за 1,60. Ако това се случи в рамките на един час, тогава при две или три превозни средства, ще се пътува при цена 2.20 лв.

„Има предложение цената на билета, ако е купен от шофьора или на каса в метрото, да струва 2 лв. В този случай аз не виждам логика билетът да е толкова. В момента тече обществено обсъждане, като приключи общинският съвет ще вземе решение“, коментира кметът на София.