0

Г ърменето на пиратки в София ще става само с разрешение на районния кмет. Това предвиждат промени в наредбата по обществен ред и сигурност, представени от шефа на Столичния общински съвет Георги Георгиев.

С новостите ще се въведе изцяло нов ред и правила за използването на пиротехническите средства. За пиратките и фойеверките ще трябва да се изисква разрешение от съответния районен кмет. За целта желаещите да гърмят трябва да подадат заявление до районната община не по-късно от 10 дни преди събитието. 

Георгиев обясни, че промените са направени на база на хиляди оплаквания от гърмежи в междублоковите пространства. По думите му над 17 хиляди жители на София са изпратили петиция до Столичната общината, в която настояват за промените. 

Шефът на СОС коментира, че глобите за нарушители варират между 500 и 2000 лв. за граждани и от 3000 до 10000 за фирмите. За спазването на новите правила ще следи МВР и Столичният инспекторат. 

"Възприемаме положителния опит от Словения, Хърватска, Австрия, Германия и Нидерландия. Тук искам да направя уточнението, че ние не забраняваме използването на пиротехническите средства, но апелираме те да бъдат ограничени. Няма да стане бързо и лесно, но трябва да създадем порядък, който е необходим в днешното общество", каза Георигев. 

Наредбата ще бъде пусната за едномесечно общественото обсъждане и новите правила се очаква да влязат в сила от следващата година.