0

К метът на София, посланиците на САЩ и Румъния и Организацията на евреите в България „Шалом“ се включиха в инициатива за почистване на надписи на омразата от столичната улици, съобщиха от "Московска" 33. 

Инициативата в навечерието на 24 май е с цел да се даде ясен знак че, София винаги е била място на толерантността и мъдростта.

"Винаги в лицето на кмета на София г-жа Фандъкова, имаме подкрепа и сме се противопоставяли на езика на омразата", каза председателят на организацията на евреите в България „Шалом“ д-р Александър Оскар.

Херо Мустафа коментира: "Заедно издигаме ръце за толерантност, мъдрост, обич. Нашите градове показват, кои сме ние като хора. Какво казва София днес - няма място за омраза. Всеки един от нас има своята роля - дали си политик, ученик, всеки един от нас".

"София е град с хилядолетна история, който носи името на храма "Св. София" – Божия премъдрост, и е символ на мъдростта и толерантността. Пред храма стои надписа, който поставихме преди няколко години за честването на 1700 години от подписването на едикта на Толерантността на император Галерий, който слага край на гоненията срещу християните и дава право на свободното изповядване на всички религии. Това е знак да помним, че нашите предци са ни завещали да се борим срещу езика на омразата", каза кметът на София Йорданка Фандъкова. 

Столична община заедно с еврейската общност, Организацията евреите „Шалом“ и други неправителствени и духовни организации подписаха манифест "Заедно срещу езика на омразата".

Столичната община чрез Столичен инспекторат изпълнява и конкретни дейности по почистване на града от надписи на омразата. През последните години са премахнати близо 7000 кв. Метра знаци на нетолерантност в града. За целта използваме специално закупена машина за професионално почистване на графити, а където мястото не позволява използването на механизирана намеса, се прилага ръчно почистване с подходящи препарати или фасадни бои. Засилихме контрол по недопускане на знаци на омразата около и в близост училища и детски градини, храмове, метростанции, детски и спортни площадки, паркове и градини.

Участниците почистваха места на три локации в града.

Аделина Ангелова

Аделина Ангелова

Аделина Ангелова

Аделина Ангелова

Аделина Ангелова