0

1300 са обитателите на общински жилища в София, които искат да ги закупят. Числото е динамично, защото непрекъснато идват предложения от районните кметове, обясняват от Столичната община. В първите дни на 2022 г. е сформирана работна група от всички политически сили в Столичния общински съвет, която ще проучва всички предложения за продажба. Готви се обаче и нова наредба, според която жилищата ще се отдават под наем и много по-малка част ще се продават. Тя вече е минала през обществено обсъждане.

Цените

Цените на общинските жилища не са актуализирани от 2013 г., уточняват от местната управа. В момента оценката на панелните апартаменти в „Люлин“ е между 35 000 лв. за едностаен до 50 000-60 000 лв. за тристаен. В „Младост“ цените са малко по-високи – между 50 000 и 70 000 лв. Това е масовият случай, но има и апартаменти ново строителство, които са на значително по-високи цени. Цените по нормативна уредба се определят на квадратен метър и според вида на постройката – монолитно строителство, панел, ЕПК или стара сграда с гредоред. Според наредбата от 2013 г. 485 лв. Е цената на кв. метър панел, на ЕПК е 680 лв./кв. м. Ценообразуването се определя много детайлно според вида на постройката, като цената за кв. метър гредоред е 355 лв., а за сгради без противоземетръсни шайби – 440 лв./кв. м.

Критерии

Право за закупуване се получава, след като наемателят е живял в имота 5 години. Това са правилата по действащата в момента наредба. В последните три години Столичният общински съвет не е давал съгласие за продажба на общински жилища. Когато все пак сделките се разрешат, в определянето на цената ще бъдат отчитани и подобренията, които са направени в жилището от обитателите, за да бъде оценката максимално справедлива. Съгласно Закона за общинската собственост СОС определя предназначението на общинските жилища за настаняване под наем. Те са определени по видове – за настаняване под наем на


граждани с установени жилищни нужди, за продажба, обезщетяване на бивши собственици, чиито имоти са отчуждени за общински нужди, и за резервния фонд.