0

К амбана от злато и сребро, чийто звън ще се чува в София, ще бъде монтирана на новата камбанария в Кремиковския манастир. Това разказа игуменът на обителта пред „Телеграф“ отец Серафим. Тя ще се внесе от Русия. За преминаването й през границата специално се е ангажирал да съдейства руският посланик заради огромните мита, които се оказват по-високи от стойността й. В навечерието на рождественските пости бе направена първата копка на грандиозно строителство, което ще върне величието на манастира отпреди 1940 г.

Става дума за построяването на някогашното северно крило, което ще бъде на няколко етажа, но се появява и ново – южно, което ще включва занаятчийски работилници. В тях ще се правят сладката, сиропите, желета, които в момента се приготвят в кухнята. Ще има и работилница – дарак за вълната, която се добива от манастирските стада овце и кози. От нея освен чорапи и шалове ще се изработват и верижките за броеници, каквито са били, преди да бъдат заместени от пластмаса, обясни отец Серафим.

Под голямо напрежение сме, защото проектът, който спечелихме и подписахме договор в началото на 2020 г. по програма „Региони и растеж“ се забави заради пандемията. Грантът е 7 млн. лв., а манастирът трябва да осигури 1,5 млн. лв. Трябва да го изградим за година и половина и се надяваме да се молите за нас, каза игуменът.

На първия етаж на северното крило ще се намира археологическият музей, в който ще са експонатите от разкопките при манастира. Те са от Античност и Средновековие. Ще има и части от зидове от 4 в. изпод основите на манастира, но все още не е ясно дали са от раннохристиянски храм или друга сграда. В музея ще бъде и ценно калиграфско евангелие от 15 в., иконостасът от старата църква „Св. Георги“ и др. Силен акцент ще са икони от 15 и 16 в., които ще бъдат върнати на манастира от музея „Стара София“.

Културно-информационен център за Софийската света гора ще направи основно проучване колко точно и кои манастири са влизали в Софийската света гора. На един от етажите пък ще има резиденция на патриарха. И понеже той специално е подкрепял детските лагери в Кремиковския манастир, целта е идвайки в обителта директно да общува с тях.

Въпреки че има огромен интерес към манастира, не се предвижда хотелска част. И сега тези, които имат нужда да се изповядат, да направят нещо за духа си, да измолят Божията милост, имат възможност да отседнат напълно безплатно за ден или два и да се отблагодарят, като се включат да помогнат с работа в обителта, обясни игуменът.

Чудесата в Кремиковския манастир се случват всеки ден. Напливът от млади вярващи хора е огромен. Освен ученици има и много млади семейства, образовани мъже и жени. На службите на отец Серафим са редовни посетители военните от мисиите в чужбина и повечето от тях са истински вярващи, сподели отецът. Той разказа невероятен случай с военни на една от мисиите в Афганистан. Тогава бомба разкъсала вътрешностите на един от мъжете. Другарят му успял да го отнесе до лазарета и се молил за него. Невероятно, но мъжът оцелял. Тогава видели, че стискал нещо в ръката си. Когато успели да я отворят, била малка икона на свети Георги, която просто се била отпечатала на дланта му.