0

К опърки продължават да дебнат жертви край болници и съдилища и също вдигнаха тарифите след поскъпването на таксиметровите услуги в София от Нова година.

Актуалната им цена е вече близо 4 лева на километър през деня. Така сметката от Сметната палата до квартал „Изток“ излиза 18 лева. Разстоянието е едва 4,6 километра, като превозът в редовно такси иначе струва само 8 лева.

Традиционно копърките ловят жертви сред хора от провинцията или такива, които живеят в чужбина, но са имали някаква работа за вършене в София. Такива клиенти като правило не са започнати с обичайните тарифи на такситата в града и много лесно се подлъгват. Истината излиза наяве едва след като им се сервира сметката, която е с поне десетина лева над тази на най-масовите таксита.

Междувременно таксиметрови водачи от компаниите с най-голям пазарен дял се оплакаха, че след вдигането на тарифите от началото на януари клиентите вече не им оставят почти никакъв бакшиш. „Хората си правят сметката колко може да платят. И като видят, че тя вече не излиза, решават да спестяват от бакшиша“, обясниха ситуацията редовни пътници в жълтите коли.

Новите тарифи на такситата станаха факт, след като Столичният общински съвет вдигна горната и долната им граница. Този административен акт се наложи, тъй като дълго време цените не бяха актуализирани, а междувременно цената на метана поскъпна двойно. Таксиметровите компании обаче не смееха да пипат тарифите си, макар че можеха да го направят по всяко време, защото се притесняваха от отлив на клиенти.

Така от Нова година минималната цена на километър през деня се вдигна от 77 ст. на 1,05 лева, което е скок от 36%. Нощната минимална цена стана 1,21 лева при досегашните 88 ст., което пък е ръст от 37,5%. Повишени бяха и таксите за повикване и престой и първоначалната такса, която започва вече от 2,10 лева.