0

В сички общински училища в София вече са с изградено видеонаблюдение. През 2021 г. към системата за видеонаблюдение са включени последните пет училища 65. ОУ в район "Искър", 152. ОУ в район "Витоша", 24. СУ в Подуяне, 202. ОУ в "Панчарево" и гимназията по селско стопанство в Овча купел. Това са данни от доклада на кмета на Столична община Йорданка Фандъкова за предприетите действия в сектор сигурност през 2021 г., които бяха докладвани на сесия по сигурността на Столичния общински съвет.

"През 2021 г. поставихме общо 240 нови камери. В системата за видеонаблюдение са включени Южния парк, парк, "Дружба", парк  "Герена", парк "Гео Милев и градина
"Иван Вазов", Ларгото при църквата Св. Петка Самарджийска и зони от кв. Факултета, посочва в доклада Фандъкова.

В процес на реализация е включването на още пет зони, сред тях такива в кв. Димитър Миленков, кв. "Абдовица" и в районите Нови Искър и Кремиковци. 

Чрез системата за видеонаблюдение на Столична община през миналата година са установени 912 случая за увреждане на имущество, вандализъм, пътно-транспортни произшествия и др. Над 520 са записите за откриване на нарушители, които общината е предала на правоохранителните органи, а 264 записа са преглеждани на място от полиция.

Системата за видеонаблюдение на Столична община е най-голямата единна система, която работи на територията на страната. Към нея са присъединени всички камери за управление и контрол на трафика на Столична община и метростанциите, както и камерите от всички публични обекти, изградени от общината и СДВР. През миналата година на територията на София са проведени 2880 публични мероприятия, като най-голям процент от тях  36%, са протести по Закона за събранията, митингите и манифестациите. При тях дирекция "Сигурност" на Столична община работи в координация със СДВР.

През 2021 г. са осветени над 300 пешеходни пътеки и в момента в центъра на града те са с допълнително осветление. През тази година продължаваме с работа за допълнително осветление на пешеходните пътеки в широкия център. През миналата година са обезопасени над 100 кръстовища и пешеходни пътеки с физически ограничители. По този начин се гарантира видимостта към тях и се ограничава неправилното паркиране , се посочва още в доклада.