0

К укери запалиха елхата в Дупница навръх Никулден.

Пред десетки жители и гости на града групата от село Джерман прогони злите сили с чанове и звънци, а на първите редове като зрител беше и самият Дядо Коледа. Белобрадият старец пристигна в Дупница придружен от своята Снежанка, за да допринесе за доброто настроение на местните жители.

С обратното броене и фойерверки беше даден старт на коледно-новогодишните празници в общината, а кукерите пожелаха на всички присъстващи само радости и просперитет. „Време е коронавирусът да остане в миналото. Естествено, спазвайки всички противоепидемични мерки ние сме тук, за да се насладим на тази прекрасна програма, на децата на Дупница, които ще изпълнят много песни и танци“, коментираха и от екипа на кмета инж. Методи Чимев.

За поредна година той е предвидил за най-послушните деца да има подаръци. Лично Чимев ще влезе в ролята на белобрадия старец, като за целта вече е поставена кутия за писма във фоайето на общината. „От 1 декември сме поставили кутията, която се запълва с всеки изминал ден. Всички деца от района на Дупнишко, които са на възраст до 12 години, ще могат да пуснат своето коледно желание. Късметлиите ще бъдат изтеглени на 17 декември“, обявиха още от администрацията.

За поредна година пък община Дупница обяви конкурс за най-красиво украсена коледна фасада на жилище, като крайният срок за кандидатстване е средата на този месец. Победителите ще получат парична награда в размер на 250, 150 и 100 лева, в зависимост от мястото на класиране.

Очакванията са кукери да запалят и коледните светлини на елхата в Кюстендил, което също ще стане на празнична програма днес на площад „Велбъжд“.