0

Ч астни собственици затапиха с купчини пръст улица „Ралевица“ в столичния квартал „Манастирски ливади-Запад“, видя репортер на „Телеграф“. Улицата е важна артерия, която свързва Околовръстното с вътрешността на квартала.

Случката стана в сряда в ранния следобед. По улицата беше невъзможно да минават коли и недоволни жители на квартала пуснаха клипче в Youtube с обясненията на частните собственици по случая.

„Това е частен имот, ние сме собственици на имота. Тази купчина я сложихме в нашия имот. Заблудили са ви жестока, че това е улица...правят улица през частен имот. Улицата минава отстрани“, обясняват собствениците, като казват, че са ходили в район „Витоша“ да предупредят, че ще затворят мястото, а оттам и казали да го затварят.

Собствениците се заканиха, че ще оградят парцела си с ограда, на която ще сложат надпис „Частен имот“.

“Бях на място, вече всичко е разблокирано и може да се минава", увери пред „Телеграф“ кметът на района Теодор Петков.

Той обясни, че за утре е уговорил среща със собствениците, както и със собствениците на имот в съседство, за да намерят решение на казуса. По думите му обаче нямало начин „Ралевица“ да се премести в страни от частния имот, по-скоро ще се преговаря общината да го изкупи. За съжаление имаме много такива проблеми в „Манастирски ливади-Запад“.

“Имаме 40 заповеди за отчуждаване на имоти, но често не срещаме разбиране от собствениците, които обжалват в съда, въпреки че оценката на имотите им е дадена от лицензирани оценители, каза още Петков. Улицата не минава там, където е по регулация, хората са разтакавани години наред. Това си е административно забатачване на хората, целта е се уморят, да загубят енергия и да спрат да се борят. Тези случки са показателни за този квартал. В целия квартал регулацията не се спазва”, коментира Веселин Кръстев, основател и шеф на сдружението „Заедно за Манастирски ливади-Запад“. По думите му частният имот е с големина 1400 кв. м, от които общината трябва да изкупи около 600 кв. м.