0

К ъпалнята "Мария Луиза" да заработи отново - тази заявка даде един от собствениците на имота. Изненадващите планове идват 18 години след затварянето на басейна в Борисовата градина в София.

Инвеститорът планира закрит басейн и СПА център, за коeто обаче ще е нужно в парка да се строи, съобщи Нова телевизия.

Басейнът беше затворен преди 18 години. Това се случи година, след като Столична община стана мажоритарен собственик на имота. Едва сега един от двата частни акционери подвига въпроса за възстановяването на къпалнята. Забавянето било заради липса на документи.

"Бил е проектиран, сторен и завършен без да има съответните документи. Това ни отне толкова време, за това и толкова време се и бавим.", обясни Тодор Тодоров, ръководител проекти в "Парк Мария Луиза" .

Инвеститорът обаче иска - от лятна, къпалнята да стане целогодишна.
Според Тодоров предназначението да бъде за зимно и лятно ползване, за да може да има икономически смисъл. За да стане това трябвал закрит басейн и СПА център, но не отговориха конкретно на въпроса означава ли това строителство в парка.

Покритият басейн е важно условие, за да може да работи целогодишно къпалнята.

В позиция от Столична община припомниха, че лятната къпалня "Мария Луиза" може да бъде реконструирана в рамките на сегашните съоръжения.

"От години ние търсим начин къпалнията да бъде върната към предишната си функция. Като условията да няма допълнително сторитество - да се запази характера на лятна къпалня", подчерта Трайчо Трайков, кмет на район Средец.

Къпалнята има над 80-годишна история. Първообразът и е бил разрушен през 1983-а, за да отстъпи мястото на сегашния комплекс.  

Плувният комплекс "Мария Луиза" е бил построен за изключително кратки срокове. Социалистическата власт е искала да проведе тук европейското първенството по плуване и въпреки, че басейнът е бил готов - това така и не се е случило.