0

П ет електробусчета ще извозват хората от столичните „Манастирски ливади“ и „Горна баня“ до линиите на градския транспорт. Идеята за т.нар. довеждащ транспорт се обсъжда отдавна, а сега електрическите возила ще тръгнат пилотно до края на годината. Средствата са по програма Urban Innovative Actions (UIA). Това е инициатива на ЕС, която дава възможност да се тестват решения за градските предизвикателства. На основата на поръчваните маршрути ще се изготви карта за вътрешноквартален транспорт.

Маршрути

Електробусите ще се поръчват онлайн с мобилно приложение. То ще използва изкуствен интелект, който ще анализира данните и ще предлага най-ефективния маршрут, по който ще се събират най-много пътници. Приложението ще показва къде се движи бусчето, което ще разполага с 25 места. „Електробусите не са таксита, те ще взимат хората от най-близкото място до дома им. Идеята е да обслужват хората вътре в кварталите, където няма линии на градския транспорт, и да ги довеждат до тях“, коментира зам.-председателят на транспортната комисия в Столичния общински съвет Зафир Зарков.

Проектът

„Обществената поръчка е за 2,5 млн. лева и е пред подписване на договора. До 3-4 месеца превозните средства ще бъдат доставени, а услугата ще стартира до края на годината“, обясни Зарков. Innoair е първият български проект, избран за финансиране от Urban Innovative Actions. Той ще се изпълнява 3 години. „Въпросът за цената на билета все още не е обсъждана, но логиката е той да е на стойността на билета за градския транспорт“, посочи Зафир Зарков. Тъй като проектът стартира пилотно, ще се направи детайлен анализ на неговото въздействие, за да се предприемат следващи стъпки.