0

В арна отново ще спази традицията и 15 август ще бъде празничен и неприсъствен ден, реши общинският съвет по предложение на кмета Иван Портних.

Градът ще посрещне своя празник на Свето успение Богородично с богата програма. Събитията са организирани от общината със съдействието на Военноморските сили и Варненската и Великопреславска митрополия.

В 8,30 часа ще започне тържествената архиерейска Света литургия в Катедралния храм „Свето успение Богородично“, а в 10 часа ще бъде тържествено издигнат флагът на града.

Концерти, анимация за деца, ветроходна регата и заря са част от забавленията за празника. Вечерта от 20 часа в Летния театър е церемонията по връчване на почетни звания и отличия. За настроението на зрителите ще се погрижат фолклорен ансамбъл „Варна“, Поли Николова, Георги Шопов, Петя Буюклиева и Георги Христов. В 20,30 часа е началният час на празничният концерт край фонтана на пл. „Независимост“ с участието на Симфоничния оркестър и солисти на Държавна опера – Варна - Илина Михайлова, Ирина Жекова, Михаела Берова, Венцеслав Атанасов, Валерий Георгиев. Диригент: Кръстин Настев. Празничен концерт ще има и в свободната зона на пристанището. Той ще започне точно в 21 часа. В ролята на водещи ще влязат Надя Петрова и Дамян Попов. Миксът от изпълнители включва DJ Fabrizio Parisi, DARA, 100 KILA и група СкандаУ. Атракцията на вечерта ще е румънската сензация Minelli.

С годините 15 август се утвърди като ден, наситен с множество общоградски тържества, културни прояви, свързани с историята и настоящето, и доби голяма популярност сред всички граждани и гости на Варна като празник на града. Денят на Варна започва да се отбелязва на Голяма Богородица от 1993 година с решение на местния парламент. За първи път е обявен за неприсъствен ден през 2007 г. Оттогава досега традицията се спазва всяка година, без прекъсване.