0

Ч увствителен скок на заплати иде в Столична община.

Скачат заплатите на кмета, заместниците му, районните кметове, както и възнаграждението на общинските съветници.

Доклад

Това става ясно от доклад, внесен от почти всички политически сили без ГЕРБ-СДС и "Възраждане". Конкретните вносители са Цветомир Петров, председател на Столичния общински съвет (СОС), Вили Лилков от "Синя София", Севделина Петрова, отцепник от "Възраждане", Борис Бонев от "Продължаваме промяната-Демократична България-Спаси София", Иван Таков от БСП и Пламен Данаилов от "Има такъв народ". Мотивът е, че възнагражденията не са актуализирани от 2014 г., а инфлацията оттогава е нараснала сериозно. Мотив е и това, че в редица малки населени места кметовете отдавна вземат по-високи заплати от софийския.

Възнаграждение

Според предложението месечната заплата на кмета на София трябва да се изравни с тази на министър, като това е максимално допустимото ниво съгласно Закона за местното самоуправление. В момента месечната заплата на министър е малко над 9000 лв. Толкова ще получава и Васил Терзиев от 1 април, ако предложението бъде прието на заседанието на Столичния общински съвет на 28 март. В момента месечната заплата на Терзиев е 2900 лв. Откакто е кмет, Терзиев всеки месец дарява цялата си заплата за различни благотворителни каузи, спазвайки свое предизборно обещание.

Връзка

Според предложението новите заплати на заместник-кметовете на общината и на 24-те районни кметове ще бъдат 7592 лева. Това са числа, които автоматично следват от кметската заплата и по норматив се равняват на 80% от неговата заплата. Заплатата на председателя на Столичния общински съвет, която също е вързана с тази на кмета, става 8541 лева. Всеки един от 61-те общински съветници ще получава заплата от 5978 лева. Преди това те получаваха основно възнаграждение около 1500 лева.