0

М ексиканци плъзват на турове из Балканите, като всички чартъри ще кацат в София. Програмата за привличане на тези туристи се реализира от два туроператора, съобщи „Травел нюз“.

Плановете са през тази година да направим общо 14 чартъра, заяви Юсуф Коч, собственик и управител на туроператор, пред „Травел нюз“.

„С чартърите ще водим мексикански туристи за обиколка на Балканите, като програмата стартира от София и завършва тук с полет обратно“, обясни Коч. Общо по нея се очаква да дойдат около 5000 мексиканци.

Има осем различни пакета с обиколки на България, Гърция, Турция, Румъния, Северна Македония, Сърбия, Албания, Хърватия и Босна и Херцеговина. Започва се с обиколка на София, Пловдив, Велико Търново и Рилския манастир.

Интерес 

„Интересът към Балканите е много голям от страна на мексиканците, защото страните предлагат голямо разнообразие от културно-исторически забележителности“, каза Юсуф Коч.

Всяка година имаме мексикански туристи, но по редовните линии. След ноември Коч очаква да доведат и още около 2000 мексикански туристи по редовните линии. Туристите са предимно възрастни и средна класа, които вече са видели Западна Европа.

Сега искат да видят Балканите с колкото се може повече страни, за да се запознаят с различните традиции, история и храна.

Прогноза 

Над 12,750 млн. чужди туристи се очаква да посетят страната ни тази година, прогнозира директорът на Института за анализи и оценки в туризма Румен Драганов.

Той посочи, че страната ни става все по-интересна и за посетители от Западна Европа и много други държави, защото са се наситили на големите европейски градове.

Драганов обясни, че има много чужденци, които идват по сходни на тази програма, която ще доведе мексиканци у нас, но кацат в други близки страни като Румъния, Гърция и други.

Средната цена на такова пътуване е около 2500 евро, като то включва обиколка на 3 държави, защото туристите искат да видят колкото може повече. След като кацнат на летище София, обикалят из страната и Балканите с автобуси.