0

А бонаментни карти за цялата градска мрежа на черно се развъртяха в нета. Те се връзват тънко – до 200 лева по-евтини са от тези, които се продават в пунктовете на Центъра за градска мобилност (ЦГМ), установи проверка на „Телеграф“.

Спешно! Това задължително фигурира в обявите за превозни документи, които се появиха в различни групи във Фейсбук за вещи втора ръка. До половин час офертите вече са намерили своите купувачи, а поне десет души чакат ред или наддават на лични за предлаганите карти с уговорката за лично предаване, в която и да е точка в София. Клиенти се прилапват и край пунктовете за продажба на билети, научи „Телеграф“.

Оферта

На мераклиите да се сдобият с неперсонализирана карта се предлага такава на изгодна цена с обяснението, че продавачът е закъсал за пари, има близък в болница, на когото трябва да помогне финансово, или пък заминава изневиделица за чужбина. И при двата начина на предлагане изрично се подчертава, че картите не са поименни и са без снимка. Ако обаче се предлага персонализиран документ за превоз, цената пада още по-надолу. Така вместо 600 лева картите на черно струват около 400-450 лева, ако са неперсонализирани, и за жълти стотинки, ако са със снимка, тъй като се ползват за кратко. Във втория случай собственикът на картата може да я обяви за открадната или изгубена и тя веднага се блокира, така че другата пластика вече не може да се използва.

Търсене

Драмите около превозните документи в София, които наложиха правилата да бъдат прегласувани от Столичния общински съвет и да се върне картата за една линия, доведоха до голямо търсене на черния пазар. А асортиментът е основно от карти, които са намерени в портфейли на улицата или са били откраднати по време на пътуване от дамски чанти, раници и джобове. Наши източници предупреждават, че в градския транспорт са плъзнали цели орди от опитни джебчии, в това число и румънски, като при гастролиращите крадци преобладават мъжете.