0

У никални накити на 150 г., старинни оръжия, сечива, но и соцтабели и ретро играчки. Всички тези експонати са част от Националното антикварно изложение във Варна. В неделя е третият ден на събитието, което по традиция се организира от десетки години в навечерието на празника на града – Успение на Света Богородица, 15 август.

Идея

Организатор на изложението е народно читалище „Стара Варна“. Автор на идеята пък е Ламбрин Сотиров, който от години се занимава с миналото на Варна като архиви, снимки, сведения и т.н. Неговият календар със снимки от Стара Варна се е превърнал в артефакт, който се цени в цялата страна. За първи път антикварният фестивал продължава не един, а 3 дни. Работното време също е удължено, защото варненци и гостите на града излизат на традиционна разходка в късния следобед. Експозицията е под открито небе в Морската градина и алеята, където са разположени щандовете е една от най-посещаваните. На щандовете могат да се видят народни носии, монети и всякакви старинни вещи. „Интересът е много голям, алеята е пълна с хора“, разказа за „Телеграф“ Ламбрин Сотиров. Той подчерта, че разнообразието от експонати е много голямо, тъй като има изложители от Видин, Враца, Пловдив, Шумен, Бургас, София, Добрич, Разград и др. Входна такса пък както и досега няма.

Експонати

„Тази година видяхме истински съкровища - накити от Западна България, носени от жените преди 150 години. Това беше изключително интересно за публиката“, разказа още Сотиров. Колекционерите показват бижута, оръжия, инструменти, домашни предмети на един век, а и по-стари. „Това, което ми направи впечатление, е, че повечето от накитите бяха в изключително добро състояние. Това значи, че хората се учат да ги ползват и да ги ценят. А това е така, защото всеки предмет, който носи хуманизма на времето, е изработен с любов и затова трябва да живее“, категоричен е Ламбрин Сотиров.