0

8-месечната София, дъщеря на журналиста от „Телеграф“ Стефани Георгиева, ще е най-малката участничка в ритуалите на Сурва в пернишкото село Кралев дол. За целта за София е изработена по поръчка носия, която се състои от риза и литак. Стефани разказа пред „Телеграф“, че ритуалът при тях е като сватба, но младоженците са мъже. Те са и водещи в шествието по селата. След тях вървят момичетата с носии, които са като шаферки, а след това са цигани с магарета. Последни са мечкарите, както се наричат в този район кукерите. Те са облечени в кожи и носят маски и звънци. Те водят и дете на около 10 години, което е облечено като мече. Групите с кукери от района на Перник са различни по-големина, като най-многобройни са от село Ярджиловци. Те са над 190 човека.

Ритуали

Ритуалите за здраве започват първо в селата, като тази година ще са на 13 и 14 януари. В първия ден в някои села се палят огромни огньове от факлите на кукерите и около тях се танцува. На следващия ден, 14 януари, предстои всички участници да обиколят селото, за да съберат дарове. На попа се дават стотинки, на детето с мечешки костюм пък - месен деликатес, а на кукерите и циганите - домашно приготвени ястия, вино или ракия. За целта домакините приготвят баници, кексове и други.

Фестивалът Сурва тази година ще се състои в Перник на 27, 28 и 29 януари след тригодишно прекъсване заради противоепидемичните мерки. Очаква се да има много участници от цял свят. През 2019 година имаше гости от Япония, които предизвикаха истински фурор. Сред местните има слухове, че на откриването на Сурва ще участват важни гости.

В Борисовата

Над 200 сурвакари, майстори на маски и фолклорен танцов ансамбъл "Хоро" за втора поредна година ще представят в Борисовата градина фестивала Сурва. Събитието ще се проведе на 8 януари (неделя) от 12 часа, съобщават от Столичната община.
Дефилето ще започне от езерото "Ариана" и ще продължи до специално изградената сцена на открито в Борисовата градина. По време на фестивала ще бъде представена и кулинарна изложба. Гостуването на Сурва в София е част от Календара на културните събитие на Столичната община.