0

В раца обяви четвъртък за неучебен ден заради бурния вятър. Това стана по предложение на Кризисния щаб към общината.

Филиалите на детски градини в селата Бели извор, Чирен, Косталево, Нефела, кварталите “Бистрец” и “Кулата” също няма да функционират заради проблеми с електрозахранването, добавиха оттам. И уточняват, че посещението на детски ясли и градини в града ще е по преценка на родителите. В рамките на деня ще бъдат преустановени и събития, които се провеждат на открито. Кметът Калин Каменов заяви, че основната цел е предпазването на гражданите от инциденти.

Причината за предприетите действия е обявения от Националния институт по метеорология и хидрология червен код за опасно време и ураганен вятър. Очакват се поривите на вятъра отново да достигнат до над 130 км/ч.

До момента само на денонощния телефон към Община Враца са подадени над 50 сигнала за щети, отделно гражданите подават сигнали и през социалните мрежи, съобщи БТА. На този етап вятърът е утихнал и времето се използва за оглед на инфраструктурата. Екипите на БКС, "Пожарна безопасност" и Областно пътно управление продължават премахването на паднали и изкоренени дървета, както и отстраняването на щети по обществени сгради. 

Община Враца апелира гражданите да се движат с повишено внимание, а при възможност да не излизат от домовете си. Сигнали могат да бъдат подавани денонощно на тел.: 0885 118 857.

Още тази сутрин Кризисният щаб обяви частично бедствено положение на територията на община Враца. Кварталите на областния град  „Бистрец“ и „Кулата“, както и селата Паволче, Челопек, Лютаджик и Бели извор останаха без ток. Към момента няма села изцяло без електрическо захранване, но екипите на „Електрохолд“ продължават отстраняването на аварии в отделни квартали.