0

Д ържавата и общините плащат милиони за улично осветление, но масово бродим по улици и паркове в мрак. Това установи проверка на „Телеграф“.

Гниещи и наклонени стълбове, несветещи лампи, липсващи и счупени осветителни тела - масово в столицата ставаме свидетели на това. На места по кварталите дори няма изградено улично осветление. Хората са принудени да си светят с челници, фенери или със светлината на мобилния си телефон, за да достигнат до домовете си.

От Столичната община не пожелаха да отговорят на поставените от нас въпроси, въпреки че им предоставихме близо седмица време. Въпреки това проблемите в града са ясни и видими. Будни граждани споделят, че непрекъснато пускат сигнали, тъй като наетите фирми не извършват контрол, а това е единствената възможност лампите да светнат. Друг проблем според тях е, че част от работещите осветителни тела са скрити в клоните на дърветата и така ефектът от тях се губи. Разходките в парковете също е препоръчително да са в светлата част на деня, защото привечер може някой да ви бръкне в окото, без да го видите. Масово не работят лампи и по магистралите и междуградските пътища. Наред с това стълбовете на лампите в градската среда са опасани с кабели, които вървят по тях, като не малко от тях са с отворени ревизионни отвори или са „обезопасени“ с отрязана част от пластмасова тръба.

През 2022 г. в столицата със собствени средства са подменени 3342 стари осветителни тела, а за последните 10 години броят им е 20 000, но това е при условие, че в града общият им брой е близо 95 000, научи „Телеграф“.

Подмяна

На много места в страната администрациите кандидатстват по проекти за подмяната на старите крушки с LED осветление. Според местните власти тази технология спестява средства, дава по-добра осветеност на участъците и може да се регулира. В Русе това ще се случи по проект в кварталите „Дружба“, „Чародейка“, главни булеварди и улици на града. По него ще бъдат изградени и две фотоволтаични системи за производство на електроенергия за собствени нужди на покривите на детската градина „Русалка“ и дома за стари хора „Възраждане“.

Общината в Кресна разчита на икономично улично осветление и фотоволтаични системи. Така е успяла да ограничи разходите си за еленергия. LED крушки има във всички населени места. Първо това се е случило през декември 2021 г. в село Сливница, а на по-късен етап и в други населени места. „Сега е по-светло по улиците, а, от друга страна, осветлението не тежи толкова много на общинската хазна. С икономичните лампи сметките ни са по-ниски с около 70%“, заяви за „Телеграф“ кметът на Кресна Николай Георгиев.

В Благоевград предстои подмяна. Това ще стане с реализирането на проекта за реконструкция на системите, които осигуряват светлото по улиците на града. Предвижда се това да се случи не само в кварталите на града, но и в селата Еленово, Рилци, Бело поле, Селище, Изгрев и Церово. Икономични лампи ще има и по градските булеварди „Пейо Яворов“ и „Васил Левски“. Общата стойност на проекта е 905 622 лева.

Кремена Борисова от общината в Димитровград коментира, че през 2020 г. в града е било подменено уличното осветление и това е струвало на общината 1 млн. лева. „Това спести около 40% електроенергия и около 25% от разходите ни“, изчисли тя. През 2022 г. общината е платила 629 327 лева за улично и парково осветление, а сметката за април 2023 г. е 43 934 лв.

Амортизация

Както в редица населени места, така и в община Мездра уличното осветление е морално остаряло и силно амортизирано. Това води до чести аварии и необходимост от подмяна на осветителите, призна директорът на Дирекция „Устройство на територията, икономика, общинска собственост и хуманитарни дейности“ инж. Розалина Георгиева. Тя посочи, че за календарната 2022 г. общината е платила за улично осветление 279 066 лева и уточни, че те отговарят за осветлението в града и още 27 села. Инж. Георгиева каза, че имат одобрен проект по Националния план за възстановяване и устойчивост на стойност 481 836 лева.

Инж. Иван Иванов, който е енергиен мениджър в община Лом, каза пред „Телеграф“, че със собствени средства са сложили LED лампи, но те са само по главната улица, а искат това да се случи навсякъде. За тази цел са кандидатствали по Норвежкия механизъм, но там не са били одобрени, затова сега опитват да получат средства по Плана за възстановяване и устойчивост. Лом се осветява от 2172 улични лампи, 888 са поставени в парковете, общият им брой е 3060, добави той.

За Хасково подмяната на уличното осветление е приоритет, обясни Нели Вълканова и добави, че това се прави поетапно. В рамките на три години екипът на кмета на общината Станислав Дечев е успял да извърши технически обследвания, да проектира и изпълни няколко значими проекта по отношение на модернизацията на уличното осветление не само в град Хасково, но и в селата от общината. През 2022 година са платили 2 419 000 лв. за улично осветление, или средно на месец по 201 580 лв.

Кметът на Свищов разчита на проект

На много места в Свищов има преразход на енергия заради стари, дори корозирали улични осветителни тела, монтирани още от зората на електрическото осветление в България. Това коментира пред „Телеграф“ кметът на града Генчо Генчев. Разходът през миналата година е 290 000 лв., като средно месечно са плащали по 24 167 лева. Надеждата му е, че ако проектът им бъде одобрен по Оперативната програма „Национален план за възстановяване и устойчивост“ и бъдат подменени 3089 осветителни тела, потреблението на енергия може да се намали с над 60%. Стойността на проектното предложение е 1 123 411,20 лева, а обект на обновяване ще бъдат пет населени места - Свищов и селата Българско Сливово, Козловец, Овча могила и Царевец.

Фотоволтаичното осветление неуспешно

Изграденото фотоволтаично осветление през 2009 година в столичния парк "Хиподрума" се оказа неподходящо решение на местната власт. Заради това от години насам лисва осветление и в тъмните часове на деня там е непрогледен мрак, което ограничава възможността хората да стоят до по-късно. Същият горчив опит има и в парк „Тинтява“, където бяха поставени соларни лампи, но и те не след дълго угаснаха. Особено неефективно е то през есенно-зимния сезон, когато слънчевите часове са малко или напълно отсъстват.

* Владимир Христовски, Жанета Йорданова, Владимир Симеонов