0

Н аемите в София излетяха рекордно нагоре и чукнаха 2 бона, показа проучване на „Телеграф“. Най-скъпо е в центъра, където за тристаен средните месечни нива вървят между 1500 и 2000 лв. Има и дизайнерски многостайни жилища, за които трябва да се бръкнете с 12 000 евро. Само за няколко месеца имотите под аренда са вдигнали стойността си с близо 200 евро, сочи справка в имотни агенции.

Тузари

Най-големите тузари в столицата живеят около Докторския паметник, където наемът на апартаменти в момента е средно 1044 евро на месец. Миналата година през декември същите жилища са били по 855 евро. Сред хитовите локации, където месечната сума за имот се доближава до тази в централната част на София, са „Малинова долина“, „Симеоново“, „Драгалевци“ и районът около Южния парк. Сред най-скъпите предложения е дизайнерски обзаведено жилище от 260 квадрата за 12 000 евро на месец. То е на 21-вия етаж, а в цената влизат 2 паркоместа и такса поддръжка, тъй като се намира в луксозен комплекс между НДК и бул. „Витоша“. Рекордьор по ръст на наемите е „Връбница-2“ до Северния парк, където само за 5 месеца средният наем на тристаен е скочил от 180 евро през декември 2022 г. до 417 евро през май 2023 г.

Застой

Има и няколко квартала, в които цените са замръзнали от Коледа досега. Сред тях са „Люлин“ и „Младост“, където апартамент с две спални, кухня и всекидневна върви съответно около 308 евро и 332 евро. Има и три района, в които никой не иска да живее. Наемите там са най-ниски и са си същите, каквито са били и миналата година, коментираха брокери. Става дума за „Толстой“, „Орландовци“ и „Обеля 1“, където може да наемете тристаен за 285 евро – 250 евро. Според брокери най-трудно да се намери наемател в районите с недобра слава, каквито са именно тези три. Сред най-предпочитаните са кварталите в близост до метрото и до паркове и градини. Остава тенденцията най-скъпите квартали да бъдат в центъра на София и по Витошката яка, допълниха още агенти.