0

Ж ители на близкия до Русе град Мартен блокираха кръговото кръстовище в района на Граничния контролно-пропускателен пункт „Дунав мост“.

Причината за недоволството им е образуването на големи колони от чакащи тирове на пътя Русе – Мартен. Хората, които се трудят в областния град, се оплакват, че не могат да стигнат навреме до работните си места. Нормално разстоянието се изминавало за десетина минути с автомобил, но сега заради задръстванията се налагало да чакат много и стигали до Русе за час – два, а понякога и за повече. Потърпевши са също жителите на близкото село Сандрово и работещите в индустриалната зона Тегра.

Протестиращите настояват решение на проблема да се търси не само на местно ниво, а и на държавно.

„Този хаос тук не е само проблем на нашите населени места, а и на България и на Европа, защото тази граница е между две държави членки на Европейския съюз“, смятат недоволните. На протеста дойде и кметът на Мартен Димо Тонев.

Общинският съвет в Русе наскоро прие декларация с настояване до 10 август компетентните държавни органи да предприемат действия по организиране на движението на тировете в района на ГКПП „Дунав мост“. Иска се също при по-голям трафик камионите да бъдат спирани извън територията на Русе – още при Бяла, Стара Загора или на други места. Засега няма позиция на държавните институции по проблема.