0

И злизането от буферните паркинги на метрото е възможно само срещу заплащане. Оказва се, че общинските власти не дават безплатно време, в което шофьор може да напусне мястото, без да плаща. Така ако, влизайки, разберете, че се е случило нещо спешно с ваш близък или сте забравили нещо, трябва да си платите, за да излезете от паркинга. Поводът да разберем това е случка, разиграла се в паркинга на бул. „Джеймс Баучър“.

Казусът

Преди няколко месеца журналистът Екатерина Генова влиза във въпросния паркинг. Търси свободно място около 5-6 минути, но след като не открива такова, решава да излезе. С изненада установява, че трябва да плати, за да напусне мястото. Тя недоумява защо няма време, в което да може да излезеш, без да плащаш, както е в търговските центрове и големите магазини, които дават между 15 и 120 минути.

Ответна страна

„Телеграф“ се свърза с директора на дирекция „Паркиране и мобилност“ в ЦГМ Румяна Милова. Тя обяснява, че когато няма места в даден паркинг, то бариерата не се вдига. В конкретния случай обаче на последното ниво винаги има къде да се паркира и затова Генова е могла да влезе. Милова казва, че по незнайни причини там хората не желаят да оставят автомобилите си и търсят места на по-горните нива. „Няма опция да не се плаща, след като шофьор е влязъл вътре“, казва тя. Директорът обяснява, че единственият безплатен престой е с използването на услугата „Паркирай и пътувай“. Тогава човек има 30 мин., в които да паркира и да се чекира на влизане в метрото.

Искане

Екатерина Генова настоява да се даде гратисен период, преди да започне отчитането на времето. Според нея 15 минути е напълно нормално, както е в повечето търговски центрове. Тя смята и за недопустим факта, че в ерата на дигитализацията в тези паркинги може да се плаща само в брой, но не и с карта. От ЦГМ потвърдиха, че това е така, но засега.