0

С ретроспективна изложба, събрала 47 цветни фотоси, проследяващи развитието на уникалния фестивал „Обичам те, Чирпане!“, организиран в продължение на повече от 2 десетилетия от живописеца Никола Манев градът на Яворов си припомни за живота и творчеството на художника, който почина преди 4 години в Париж, но по волята му урната с праха бе положена насред двора на възрожденска Тянкова къща, която подари на чирпанлии.

Автор на снимките е фотографът Георги Иванов, който до кончината на Манев беше несменяем уредник на галерията. Иванов и Манев се запознали преди 35 години при откриването на изложба на завърналия се от Франция творец в една от залите на столичния хотел Шератон и още тогава си допаднали.

Поканата за изложбата малко изненадала фотографа, голяма част от архива му бил разпилян след като художникът се пресели на 28 август 2018 година небесното си ателие. За броени дни се наложило да подбере някои от най-ярките и запомнящи се кадри от фестивалите, организирани с огромен замах от Никола Манев. По думите на Иванов художникът изпитвал истинска наслада да покани за участие в тях възможно най-ярките звезди като Лили Иванова, Йълдъз Ибрахимова, Нешка Робева и още много като тях, за да зарадва жителите на Чирпан.До последния си дъх през лятото на 2018-а той звънял от парижкото си ателие, за да подсеща че датата на традиционния фестивал наближава.Заедно с урната тогава пристигнала и картина, която нарисувал буквално в последните часове и тя била ли предназначена за поредния гост.

Сред дошлите да припомнят за Никола Манев в In memoriam-фестивала „Обичам те, Чирпане 2022“ бяха синът му Александър Манев и брат му-актьорът Добромир Манев. В рамките на фестивала късно вечерта на 11 септември пред паметника на художника , дело на скулптора Владимир Кондарев се състоя и моноспектакълът „Грамофон“ на Виктор Калев. В разговор по телефона Александър Манев изрази надежда, че съвсем скоро ще бъдат намерени средства, за да бъде ремонтирана възрожденската къща, която баща му преживе дари на чирпанлии. На снимките 2. През годините Манев канеше възможно най-ярките творци от България, за да бъдат гости на фестивала му под наслов „Обичам те, Чирпане!“.  3. Никола Манев с актьора Джоко Росич