0

Г лоба от 100 000 лв. се налага на „Трейс Груп Холд“ от Столична община за допуснато увреждане на жълти павета при ремонта на Зона 4 от градския център, съобщиха от Столична община.

След подаден сигнал за умишлено счупване на цяло керамично паве от строителен работник е съставен констативен акт от кметството. Наказателното постановление ще бъде издадено по чл. 20 от Закона на устройство и застрояване на Столична община, тъй като той предвижда по-високи глоби за повреждане от Закона за културното наследство. 

Жълтите павета, които са положени в центъра на София в началото на ХХ век, са обявени за единична урбанистична и архитектурно-строителна културна ценност през 2016 г. със заповед на министъра на културата по предложение на кмета на Столична община и решение на Столичния общински съвет. За допуснатото умишлено увреждане кметът на Столичната община Йорданка Фандъкова изпраща сигнал и до Софийската градска прокуратура, добавиха от „Московска” 33.

Глобяването на фирмата идва броени дни, след лъсването на проблема с ремонта на жълтите павета. В края на юли започна пренареждането им като част от ремонта на Зона 4 от центъра на София, който приключи в средата на септември. Малко след това обаче се появиха проблеми, в някои участъци паветата се разместиха. Тогава Фандъкова заяви, че "в участъците, в които има размествания, ще се пренареждат паветата дотогава, докато се наредят като хората - колкото пъти трябва, толкова пъти ще ги пренареждат".