0

130 детски площадки в София вече се ремонтират. Това съобщават от пресцентъра на Столичната община. Първите готови съоръжения са в квартал „Света Троица“. В началото на годината Столичният общински съвет прие предложението на председателя Георги Георгиев и зам.-кмета по екология Десислава Билева за отпускане на 3 000 000 лв. за ремонт и поддръжка на площадки във всички райони на столицата.

Според решението - от 100 000 до 135 000 лв. се разпределят пряко на районните кметове за възстановяване и поддържане на детските площадки в междублокови пространства, като средствата се отпускат както за изграждане, така и за обновяване на съществуващи площадки – в зависимост от състоянието им в съответния квартал.

„Както обявихме още при представянето на програмата, приоритетно работим за обновяване на най-старите съоръжения, другият критерий е фокусът върху кварталите, които са населени предимно с млади семейства с малки деца. Столичната община осигурява финансирането на тези 130 площадки равномерно на всички райони, за което благодаря на г-жа Фандъкова. В общинския съвет решихме районните кметове да определят кои пространства да бъдат обновени, затова ще очаквам от тях бързо, качествено и в кратки срокове да изпълнят проектите – разполагат вече с осигурено финансиране", коментира председателят на СОС Георги Георгиев.