0

Ц ената на абонаментната годишна карта за градски транспорт няма да се променя. Това увери пред „Телеграф“ изпълнителният директор на Центъра за градска мобилност (ЦГМ) Димитър Дилчев.

Цената, уточни той, не е променяна от 2016 г. и това си остава най-евтиният вариант за пътуване. От следващата година обаче отпада временната мярка за ученици, студенти и докторанти, с която те ползваха намаление. Затова Дилчев подсети родителите да се възползват от тази възможност и да снабдят децата си с превозни документи на старата цена до края на годината.

„Повечето хора искат още в началото на септември да закупят документ за пътуване, когато децата още не могат реално да си набавят актуални ученически карти. Няма да е проблем да се взимат и годишни карти още преди 15 септември, за да се ползва намалението до края на годината“, каза Дилчев.

Зареждане

Само учениците, които в момента са 12-и клас, няма да могат да се възползват от тази възможност. За всички останали намалението важи до края на годината – дотогава цената ще продължи да е 180, вместо 200 лв. Тези, които предпочитат да плащат за месечни карти, ще могат да го направят във всеки момент с ученическа или студентска карта от миналата учебна година. Но при следващо зареждане ще трябва да представят удостоверение или актуална подпечатана лична ученическа карта или студентска книжка за 2023-2024 г.

„Силно се надявам да се намерят пари в бюджета и да се продължи тази мярка. Тя не е само за София, а за цялата държава“, каза пред „Телеграф“ Димитър Дилчев. Той припомни, че другата годишна карта – от 365 лв., изцяло се финансира от общината. „Това е едно значително постижение за Столична община“, отбеляза изпълнителният директор на ЦГМ.

Ваканция

На въпрос мислено ли в ЦГМ за вариант в летните месеци, когато учениците са във ваканция, абонаментният документ да не се ползва или да се преотстъпва на друг член на семейството, Дилчев каза, че това е несериозно, защото картите са персонализирани. И уточни, че точно затова се дава възможност за месечни или годишни карти за учащи се, за да може всеки да избере най-добрия вариант.