0

С офийската градска железница или поне една част от нея е на път да види бял свят може би не по-късно от 2025 г. Това следва от обявената от Национална компания „ЖП Инфраструктура“ обществена поръчка за тоталната модернизация на трасето между гарите Искър и Елин Пелин. Целта е проектната скорост по двойния железен път на най-натоварената ни жп линия да се вдигне до 160 км/ч за пътническите и 120 км/ч за товарните влакове. Всички жп прелези по трасето ще бъдат заменени с подлези и надлези. Край жилищните райони ще бъдат изградени системи за защита от шум и вибрации.

Сага

Ремонтът на линията започна през 2018 г. и трябваше да е завършил още през 2020 г. Заради огромно забавяне на работата по 23-километровия участък София-Елин Пелин обаче стопанинът на пътя в лицето на НКЖИ миналото лято изгони изпълнителя, българо-унгарски консорциум. Към прекратяването на договора и въпреки огромното закъснение peaлният нaпpeдъĸ по cтpoитeлнитe дeйнocти бe eдвa 43%. Според запознати причината за зациклилия проект бяха разногласия между изпълнителя и държавната жп компания за индексиране на цените заради поскъпването на материали и труд.

Зарязано

През септември от НКЖИ обявиха, че ще обявят нова процедура за избор на изпълнител, който да довърши проекта. Това обаче се отложи многократно заради заплахи от изпълнителя, че ще жали по съдебен ред изгонването си. През този период трасето бе изоставено в недовършен вид, а крадци на метали дори успяха да отмъкнат тонове меден проводник от бъдещата модернизирана контактна мрежа.

Наново

В крайна сметка от НКЖИ са разделили трасето на две части. По частта от Централна гара до Искър ще работи държавната строителна компания "Транспортно строителство и възстановяване" (ТСВ). За по-голямата част, от Искър до Елин Пелин, е обявен търг за избор на нов изпълнител, а индикативната стойност на поръчката е 58 млн. лв. Парите са от механизма „Свързана Европа“ на ЕС. В проектната документация специално е уточнено, че победителят в търга ще трябва да предвиди и изпълни „довършителни и/или корективни дейности за вече изпълнените работи по прекратения договор“.