0

К юфтета, кебапчета, кренвирши и сладолед подхвърлят посетители на бърнестата мечка Лиам. За проблема сигнализира зооинженер Анита Цветанова, която е ръководител на сектор „Хранене на животните“ в столичния зоопарк. Мечокът е много чувствителен към мазните храни и не бива да ги приема. Заради подхвърлянето им обаче животното вече два пъти получава жлъчна криза.

ЗВЕРСТВО: Отровиха сърните в зоопарк (ВИДЕО)

Бърнестият мечок Лиам е с метаболизъм много по-различен, отколкото на другите животни и на човека. Той не бива да се храни с нищо различно от строго специфичната му диета. Всяко подхвърляне на каквато й да е храна води до нежелани здравословни последици, обясняват от зоопарка.

Апел

„Апелирам хората да не хвърлят дори неща, които мислят, че са полезни, защото вредят на животните. В момента той приема специална добавка, която съдържа насекоми, защото протеинът, който трябва да приема, е предимно от насекоми. Тя съдържа и мравчена киселина, защото в природата се храни с термити и насекоми“, уточнява още тя.

Лиам хапва супи, приготвени специално за него. Рецептата за нея идва от Германия. „Заради проблемите, които има, ограничихме още повече съставките в нея. Тя съдържаше прясно мляко. В момента правим млякото от пасирани овесени ядки, които са накиснати от предишния ден. В нея има още трици, червено цвекло, което е естествен антибиотик и суперхрана при стомашни заболявания. Слагат се и чушки, моркови и ябълки, които се пасират“, уточнява Цветанова.

За Свети Валентин: Най-големият гризач си търси осиновител

Капибара от Бургас си търси своята валентинка, съобщават от зоопарк в града. „Силно се надява да я открие на празника и да бъде осиновена. Това ще бъденейното разнично чудо“, отбелязват още гледачите. Капибарите са най-големите гризачи в света. Те тежат между 35 и 65 килограма. Активни са предимно рано сутрин и късно вечер, през останалото време предпочитат да си почиват в укрития, които са на сушата или във водата. Те са отлични плувци и гмуркачи. В духа на Свети Валентин е и конкурсът за красота на зоопарка във Варна. Още в началото на месеца бе обявена надпревара за най-сладка двойка. Посетителите гласуваха онлайн за пет двойки, след които синеоките бенгалски тигри и камилите. Победителите ще бъде обявени днес.