0

„Два хода напред“ е благотворително събитие, което комбинира решаването на загадки с откриването на скрити локации в София под формата на състезание. Организатор е неправителствената организация “VoxTua” със съдействието на община “Оборище”. Събраните средства ще се използват за финансирането на проекта „Млад учен“, чиято цел е да даде възможност на българските деца да се потопят в света на науката и технологиите.

Събитието е един вдъхновяващ проект, и идея за забавление - за екип, семейство, приятели и повод за нови запознанства. Играта ще се състои на 20. октомври 2024 г, от 11:00 до 16:00 часа. Началната точка ще бъде Фермерският пазар, разположен между паметника „Васил Левски“, Ботаническата градина и Квадрат 500. Играчите ще се състезават един срещу друг в отбори от 2 до 6 души, като могат да се запишат и индивидуални участници, които обаче ще бъдат разпределени в отбори на случаен принцип. Ако има желаещи под 13-годишна възраст, то те ще трябва да бъде включен към отбор с поне един възрастен придружител. 

Регистрацията ще се проведе от 10:00 до 11:00 в неделя на 13-и октомври, или на 20-и октомври, на площад “Гина Кунчева”. 

Можете да се регистрирате и предварително, като попълните онлайн формуляра на уеб страница на “VoxTua”.  

Целта на „Два хода напред“ е да се забавлявате и да обиколите всички локации за възможно най-кратко време. Успехът ви с откриването на дестинациите ще зависи от сложността на уликите и вашата способност да ги разрешите. 

Загадките представляват различни игри за ума. По време на състезанието ще трябва да откривате необходимите локации с помощта на гатанки, логически игри, посредством картинки, онагледяващи даденто място, което издирвате или пък решавайки лабиринт, в който ще бъдат скрити буквички, образуващи името на следващата ви цел, обясниха организаторите пред "Телеграф". 

istock

Тъй като организаторите насърчават играта в екип, едно от условията е отборите да стоят заедно през цялото време. Препоръчват и участниците да носят в себе си мобилен телефон с достъп до интернет, за да се ориентират по-лесно.

Всеки отбор ще получи плик и "Паспорт" в началото на играта, като нямате право да го отваряте преди сигнала на организатора. Уликите за всяка локация ще бъдат в запечатания плик. Всяка разгадана улика ще ви отведе до локация, където ще можете да получите печат от доброволец, който ще ви очаква на място.

Отборите трябва да отгатнат всяка улика и да съберат необходимия брой печати, 17 на брой. 

Уловката е, че когато съберете 16-ия си поред, доброволецът на съответната локация ще ви предостави последната улика. Отборите трябва да се върнат на мястото на срещата до 15:00 часа, независимо дали са събрали всички необходими печати. 

istock

Важно уточнение е, че придвижването до локациите може да стане само пеш или с помощта на обществен градски транспорт (автобус, метро, трамвай или тролейбус). Колата, велосипедът и тротинетката отнемат от емоцията и забавлението.

Отборът, който открие всички локации и събере     необходимия брой печати в паспорта си най-бързо, е победител! 

По-подробен списък с правилата на играта можете да откриете на страницата на 2steps.voxtua!

За да се включите в приключението е нужно минимално дарение от 10 лева на човек, като всички събрани средства ще бъдат използвани за финансирането на четвъртото издание на проекта „Млад учен“.

"Млад учен" 3

 "Млад учен" 3
podkrepi.bg

Самият проект дава възможност на българските деца от слабо развити региони в страната да се потопят в света на науката, развивайки у тях страст към сферите на STEM (наука, технологии, инженерство и математика). През последните години проектът успя да вдъхнови над 3000 деца от над 20 училища в България. Чрез научни експерименти, учениците от 1. до 4. клас имаха възможността да се докоснат до невероятния свят на науката.

Детайлна информация за дейностите на проекта можете да откриете ТУК