0

Н а специална церемония в Ловеч бяха връчени наградите за "Инвеститор на годината" и "Бизнесмен на годината" за 2022 година, предаде БТА. Две фирми получиха наградата "Инвеститор на годината" - "Бонмикс" ЕООД, представена от управителя доц. д-р Илия Крачунов и "Велга" ООД, представена от собственика Лазарин Дочев. 

"Бонмикс" ЕООД е създадена през 1997 г. с цел да покрие изискванията на пазара, свързани с модерното хранене при животните. Компанията предлага широка гама продукти, което я прави ясно различима сред конкурентите. Общо приходите й през изминалата година са над 70 милиона лева.

"Велга" ООД е основана в края на 1989 г. Занимава се с производство на мека мебел и електроенергия. Марката "Велга" се наложи на българския и международния пазар като производител на висок клас тапицирани мебели с над 70 модела и над 300 модула. Общо приходите от дейността й за 2022 г. са седем милиона лева, а спрямо предходната година инвестициите растат с 200 процента.

Бизнесмен на годината в категория "Големи предприятия" е "Месокомбинат - Ловеч" АД.

Създаден преди 30 години, днес "Бони Холдинг" АД е една от най-големите икономически групи в българската хранителна индустрия, лидер в производството на свинско месо, и е сред най-утвърдените производители на месни продукти и колбаси. Месопреработвателната дейност на "Бони Холдинг" е съсредоточена в "Месокомбинат - Ловеч" АД и "Месокомбинат Карлово" АД.  Инвестициите на "Бони Холдинг" в двата производствени центъра надхвърлят 20 милиона евро. Общите приходи от дейността през предходната година са 228 304 000 лева, а ръстът на инвестициите е 15 процента.

Бизнесмен на годината в категория "Средни предприятия" е "Йобекс България" ООД. Фирмата е основана през 2020 година. Занимава се с изработка на текстилната част от външна мебел и работи предимно за чуждия пазар, но през последните години е разширила пазара си и у нас. Общо приходите от дейността й през предходната година са в размер на 11 940 000 лева, а реализираните инвестиции са в размер на над 3,5 милиона лева.

Бизнесмен на годината 2022 в категория "Малки предприятия" е "Матев - млекопродукт" ЕООД. Фирмата един от лидерите на пазара в Община Ловеч. Произвежда всички видове млечни продукти в мандра с. Горан. Продуктите се произвеждат от проверени висококачествени суровини, а качественият и хигиенен контрол на производствения процес са строго следени, в резултат на което до крайния потребител достигат винаги пресни и качествени продукти. Фирмата регистрира ръст на работната заплата през предходната година от 70 на сто. 

Отличията връчиха кметът Корнелия Маринова, председателят на Общинския съвет Петър Цолов и заместник- кметовете Венцислав Христов и Даниел Колев, съобщи още БТА.