0

Б ургазлии масово ограничават потреблението на парно и топла вода, сочи анализ на местна компания за топлинно счетоводство. Тенденцията е на база молби за отказ за последните шест месеца.  "Нямаме спиране на парното за цели апартаменти, но имаме увеличение на отказ от радиатори. Например в един дом са се ползвали досега три радиатора и семейството спира единия. Нашите данни сочат, че за последните 3 години от 170 абонатни станции са премахнати 83 радиатори, а сега за последните 6 месеца имаме 117 премахнати радиатора.

Сравнение

Това не е толкова много, ако вземем предвид броя на апартаментите, защото се пада по един спрян радиатор на 48 апартамента", заяви управителката на фирмата Светлана Белчева. Според нея по-тревожна е тенденцията за ограничаване консумацията на топла вода. 

"За последните 2 години има голяма разлика в потреблението на топла вода. В сравнение с предходната година сме отчели 8000 кубика по-малко използвана топла вода. Друго, което се наблюдава, когато отчитаме топломерите, е, че вентилите са настроени на много ниски температури, за да пестят. Тенденцията, която се забелязва, е, че хората се ограничават в потреблението, защото това се отразява на бюджета им", обясни Белчева. Тя посочи, че парното си остава един от най-изгодните варианти за отопление, още повече че цената на топлото в Бургас остава непроменена. 

Лъжа

Шефът на "Топлофикация"- Бургас, Христин Илиев категорично отрече да има отлив на абонати. "Всякакви слухове, че абонати се отказват от услугите на Топлофикация, определям като лъжи. Абонатите ни дори са повече. Разликата не е голяма, но все пак имаме увеличение, дори сме увеличили и мощностите. Всяка година има хора, които се отказват от парно, но има и други, които се включват. Това е един динамичен процес. Отказват се абонати във входове, където повечето са си спрели парното и поради тази причина на другите им става скъпо. От 27 000 абонати, ако 100 са се отказали, това не е нищо.

По същия начин стоят нещата и в София. Абонатите са около 440 000, което означава, че 1 млн. души са на централно отопление. Повече са желаещите да се включат, отколкото тези, които се отказват от услугата по една или друга причина, отчитат от дружеството.