0

П рез 2023 г. продължаваме работа по три от булевардите от миналата година и по още шест големи ключови булеварда и над 10 улици в различни квартали. Това заяви кметът на София Йорданка Фандъкова при проверка на ремонта на ул. „Кукуш“ в район „Илинден“.

През тази година ще бъдат ремонтирани важни улици в най-застроените квартали на града като „Манастирски ливади – Запад“, „Манастирски ливади – Изток“, „Горна Баня“, „Витоша ВЕЦ – Симеоново“. Продължават ремонтите и реконструкциите на булеварди с трамваен релсов път като вторият етап на ремонта на бул. „Цар Борис Трети“. Предстои цялостната реконструкция на бул. „Стамболийски“ заедно с трамвайния релсов път и участък от бул. „Мария Луиза“ също с трамваен релсов път, информира кметът Фандъкова.

Тя подчерта, че Столичната община ще работи с бюджета от 2022 г., който осигурява финансиране за най-ключовите инфраструктурни обекти за града. Това са пробивът на бул. „Тодор Каблешков“, който се очаква да започне през тази година, както и на ул. „Филип Кутев“, съобщи кметът Фандъкова. По думите й тези два обекта ще осигурят връзката между бул. „България“ до бул. „Симеоновско шосе“ на третия градски ринг. Ключови са Околовръстния път и Северната скоростна тангента в северните и западните части на града, бул. „Рожен“, ул. „Адам Мицкевич“, бул. „Ломско шосе“ – булеварди, които правят връзките с Околовръстния път и заедно с метрото най-важните ни задачи за 2023 година, каза столичният кмет.

Общо 130 млн. лв. са предвидени за ремонт на инфраструктура през годината, отделно е осигурено финансиране и от заемите, които общината е взела като този за изграждане на 700 хил. квадратни метра тротоари.

По повод ремонта на ул. „Кукуш“ в район „Илинден“ Фандъкова каза, че работата продължава, тъй като метеорологичните условия позволяват това. Завършен е първият етап от ремонта, предстои през пролетта да се положи износващият пласт асфалт. Ще се работи и по ул. „Йосиф Щросмайер“, съобщи Фандъкова, цитирана от БТА.

Тя поздрави столичани по повод 145-ата годишнина от Освобождението на София и покани жителите и гостите на града да разгледат изложбата живопис „Бруто – нето“ на Румен Гашаров в Софийската градска художествена галерия, както и експозицията на Регионалния исторически музей в София, които днес ще работят с безплатен вход.