1

С толичният кмет Васил Терзиев разкри, ще бъде ли преименувана улица “Граф Игнатиев” на името на мъртвия руски опозиционер Алексей Навални. На брифинг в сградата на общината Терзиев обясни, че е възможно това да се случи, но идеята тепърва ще търпи развитие. 

Идеята централната софийска улица да бъде кръстена на Навални бе лансирана от депутата от ПП-ДБ Манол Пейков с пост във Facebook, а в социалната мрежа вече набира подписка в подкрепа на новото име на Графа. 

ПРИЗИВИ: Предлагат ул. "Граф Игнатиев" да носи името на Алексей Навални!

“Това, което искаме като администрация да направим, е да има улица на името на руския опозиционер Алексей Навални и улица на името на преподавателя от СУ Кристиан Таков. темата за имената на улиците в София трябва бъде обсъждана, но не е сега моментът за това”, отговори Терзиев на въпроси по темата, която е напът да се превърне в горещ картоф. 

Кристиан Таков е един от основателите на “Да, България” и беше доцент по гражданско право, и преподавател в Алма Матер. 

По повод призивите кметът да спре честванията по случай Деня на съветската армия на 23 февруари и приравняването на мероприятието с нацисткия Луковмаш, Терзиев прати топката в полето на Министерство на вътрешните работи. 

"Ако някой иска да протестира, нека иде пред външно министерство", обяви той и уточни, че от МВнР са му изпратили нота с молба "за извършване на съответните действия по компетентност". Терзиев подчерта, че той не може да разреши или забрани протеста.

"Забранихме Луковмарш, но там е различно, има различни процедури, когато се организира митинг, шествие и други, каза столичният кмет. Моята позиция съм я заявявал нееднократно за това къде е Русия и къде е Украйна и че ние трябва да бъдем от правилната страна на историята", заключи кметът.